6.12.2023. 7:52
0
Pojava svinjske kuge na Sokocu, ima li potrebe za brigom
FOTO: BHRT
Ekipa BHRT-a je posjetila Općinu Sokolac gdje je na leševima divljih svinja pronađena zarazna bolest, afrička kuga. Načelnik Općine Bjelica rekao je da je osnovan krizni štab koji će se kroz plan aktivnosti boriti sa ovom zarazom.

- Izgrađen je plan za neškodljivo uklanjanje svih uginulih i usmrćenih životinja uz sprovođenje dezinfekcije i dezinsekcije. Izdato je rješenje veterinarskog inspektora o zabrani kretanja uz asistenciju MUP-a. Kreiran je plan kontinuiranog informisanja farmera i stanovništva. Napravljen je plan Republičkom kriznom centru o podacima iz lokalnog kriznog centra u vezi sa afričkom kugom svinja - rekao je Bojan Marinković iz Komunalne policije Sokoca.

Uprkos tome što je ova bolest pronađena samo kod divljih svinja, mještani Sokoca bi ipak trebali biti oprezniji, kako se ovaj virus ne bi prenio na domaće svinje.

- Treba i oni, kod njih da se podigne svijest. Oni svoje svinje treba da drže u oborima, kako one ne bi dolazile u kontakt sa divljim svinjama, samim tim da se virus ne prenese. Također, moraju obratiti pažnju i na higijenu, što više dezinfekcije treba da bude prisutno. Posebno bih apelovao na lovce koji kod sebe kući drže svinje da prije dolaska kući iz lova da odrade temeljitu dezinfekciju - istakao je veterinarski inspektor Nikola Planinčić.

Predsjednik lovačkog društva Strahinja Bašević rekao je da bi pojava svinjske kuge među divljim svinjama mogla trajno utjecati na lov i lovačke fondove, te da bi i lovačko društvo moglo osjetiti posljedice.

- Iskustva govore iz regiona i okolnih država da je ta svinjska kuga koja se desila, izazvala ogromne posljedice na lovnom fondu, čak i desetine godina je trebalo da se oporavi brojnost i lovno stanje te vrste divljači - istakao je  Strahinja Bašević, predsjednik lovačkog društva "Glasinac".

Iako je predloženo da područje Općine Sokolac bude proglašeno ugroženim, iz Kriznog štaba kažu da za sada mještani koji uzgajaju svinje nemaju razloga za brigu.

Sokolac
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.