2.1.2024. 9:10
0
Ustavni sud BiH ostao bez sudija iz RS: Je li paralizovan rad ove institucije?
Sa zadnjim danom, sada već prošle godine sudija Ustavnog suda BiH, Zlatko Knežević otisao je u prijevremenu penziju. Odlaskom Kneževića ova institucija ostala je bez sudija iz RS koji su definisani Ustavom kako bi ova institucija mogla funkcionisati. Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine više od godinu dana nije kompletiran. Nadležne entitetske vlasti nisu izabrale nedostajuće sudije. Bez sudija iz RS postavlja se pitanje da li je ovim u potpunosti paralizovan rad ove institucije i može li Ustavni sud BiH donijeti bilo kakvu odluku. One iz apelacijske nadležnosto ne donosi već neko vrijeme.

Stanje u Ustavnom sudu BiH počelo se komplikovati odlaskom u penziju dva suca - Miodraga Simovića i Mate Tadića. Bio je ovo početak paralize ove institucije, najprije zbog neimenovanja novih sudija zbog čega su nastali problemi.

"Ustavni sud nije mogao sazvati veliko vijeće Ustavnog suda jer je i prethodno u osmom mjesecu otišao u mirovinu kolega Mato Tadić. Na velikom vijeću Ustavnog suda, Ustavni sud donosi najveći broj odluka iz apelacijske nadležnosti.", kaže Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.

U ovakvo stanje dovela je činjenica da mjesecima nije imenovan sudija iz Federacije BiH koji bi zamijenio Tadića. Nepostojanje dogovora oko imenovanja prvorangiranog Marina Vukoje blokiralo je i funkcionosanje Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije.

"Čim se ta blokada otkloni mi smo spremni raditi na rješavanju ovih otvorenih pitanja, kada je u pitanju imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.", naglasio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Јеdini preostali sudija iz reda Srba, Zlatko Knežević, odlazi u prijevremenu penziju. Ovim u Ustavnom sudu BiH više nema sudija iz entiteta RS.

"Nije dobro da u Ustanom sudu neće biti ni jedan sudac iz NSRS, ali mi ne možemo dozvoliti da Ustavni sud bude blokiran, da Ustavni sud ne nastavi sa svojim radom.", mišljenja je Galić.

Nove sudije iz entiteta RS, Narodna Skupština i predsjednik RS odbijaju imenovati sve do ispunjavanja zahtjeva koji dolaze iz ovog entiteta.

"Nećete dobiti dvojicu sudija legalno izabranih putem NSRS sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH i eliminišu stranci.", izjavio je Milorad Dodik.

Do ovog dogovora teško će se doći.

"Ne postoji konsenzus oko termina kada bi međunarodni suci trebali otići i takođe nema dogovora da li to zakon riješiti ili mijenjati Ustav BiH.", govori Davor Bunoza, ministar opravde BiH.

"Napadati Ustavni sud, negirati njegove nadležnosti, neizabirati sudije Ustavnog suda BiH, a paralelno s tim tražiti da strane sudije odu, to je zaista jedan nerazuman proces koji neće dobiti nikada našu podršku.", mišljenja je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Ustavni sud sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta i to Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština RS dva. Preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Trenutni sastan Ustanog suda BiH broji tri domaća i tri stana suca. I dok se pojedini bore za odlazak stranih sudija ustavni sud BiH bez domaćih sudija ostat će do 2026. godine jer Valerija Galić u penziju ide 2026., Mirsad Ćeman godinu prije nje, a Seada Palavrić već ove godine, piše BHRT.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.