3.1.2024. 18:27
0
KJKP Park ljut na građane Sarajeva: Neko je bez povoda uništio stablo staro 40 godina
FOTO: facebook/kjkp rad
KJKP Park Sarajevo podijelio je danas zabrinjavajuću objavu koja ukazuje na loš i neprimjeren odnos prema zelenilu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na fotografijama se vidi da je neko, bez ikakvog jasnog povoda, uništio stablo staro čak 40-ak godina. Incident se dogodio tokom novogodišnjih praznika u sarajevskom naselju Dobtinja.

Saopštenje KJKP Park prenosimo u cjelosti:

"Da stare godine ostaju iz nas, a da navike, loš i neprimjeren odnos prema sarajevskom zelenilu i javnom dobro nažalost uvijek nosimo sa sobom dokaz je još jedan vandalizam koji se tokom novogodišnjim praznika dogodio u naselju Dobrinja, u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja 18 na prekrasnom odraslom stablu.

Oko 40 godina staro stablo lipe očito je nekome smetalo pa je iskoristio vrijeme praznične pauze i "gužve" da ga posiječe i u potpunosti uništi, te takvog uništenog ostavi na travnjaku i pješačkoj stazi. Pregledom stanja na terenu pronašli su ga radnici ekipa preduzeća Park i o svemu je Parkova jedinica komunalnih redara sačinila službenu zabilješku koja će biti proslijeđena Komunalnom inspektoratu, a obaviještene su i druge nadležne službe. Međutim ponovo kao i u dosadašnjim situacijama uništavanja stabala i javnih zelenih površina karakteristično je to da nitko iz okolnih zgrada niti je vidio niti je čuo nešto, pa čak ni sječu odraslog stabla pilom, a kamo li njegovo rušenje i pad na travnjak i betonsku stazu.

Karakteristično je i to da su to uvijek stabla u blizini frekventnih saobraćajnicu koja očito smetaju i zaklanjaju pogled. Stablo je bilo zdravo, krošnja ispravna i cjelovita, a pretpostavka je da je upravo takva i bila smetnja.



Prilikom dolaska naših ekipa na teren, kao i u ranijim sličnim slučajevim dešava se isto, a to je da nitko ništa ne zna i nitko čak nije ni čuo pad i obaranje stabla, tako da je za sada i ovaj počinilaca neidentifikovan. Materijalna šteta je ogromna, jer se radi o stablu koje je javno dobro, koje je njegovano i održavano blizu 40-ak godina, kao i zelenilu na čiji se nedostatak svi žale, traže sadnju i uvijek su spremni kritikovati, ali ne i sarađivati, čuvati, ukazati.

Divimo se ljudima, građanima koji su spremni pokloniti stabla svome gradu, izdvojiti vlastiti novac, svi hvalimo njihove postupke, a na žalost samo su rijetki spremni ukazati i na potpuno suprotne postupke vandala kojima ni odrasla stabla nisu prepreka kada žele uništiti, oskrnaviti i nanijeti štetu svima nama, jer stabla na javnim zelenim površinama javno su dobro svih nas i u njihovu sadnju, održavanje, njegu i zaštitu, te rad uložen je novac svih nas. Ta stabla pluća su našega grada i urbani ambijent čine potpunijim.

Ekipe Parka uklonit će ostatke stabla sa travnjaka, međutim šteta načinjena zelenilu u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod br. 18 neće na taj način biti minimalizirana, a oni koji je čine, zbog naše nesaradnje i neprijavljivanja, mogli bi i nastaviti svoje navike i u novoj godini".

(Aldin B.)

KJKP RAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.