10.1.2024. 20:41
0
Predstavnički dom nije podržao izvještaje Komisije za vrijednosne papire FBiH
Izvještaji o radu Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine u prethodnim godinama nisu dobili podršku većine zastupnika na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Izvještaji se odnose na 2022. godinu, kao i na finansijski plan iz 2023., a bili su povod za dužu zastupničku raspravu vođenu na momente i nakon glasanja, posebno povodom slučaja potpredsjednika Komisije Mateja Živkovića.

Zastupnik Mario Karamatić rekao je između ostalog kako Živković tvrdi da su atentat na njega naručili članovi ove komisije, a podnosilac izvještaja i član aktuelnog saziva Komisije Esad Dželilović kazao da je podnio prijavu protiv Živkovića zbog klevete.

Podnoseći izvještaje zastupnicima, Dželilović je ustvrdio da aktuelni saziv Komisije (u kojoj je jedino Živković iz prethodnog saziva) trenutno radi bez bilo kakvog političkog pritiska, bilo od pozicije ili opozicije, te da je 2022. i 2023. godine "zaustavljena pljačka entiteta i naroda” a sve u cilju vraćanja povjerenja u tržište kapitala. U dosadašnjem mandatu, riješeno je oko 600 naslijeđenih predmeta, rekao je također napominjući da je predmet vezan za ŽGP u državnom tužilaštvu.

Govoreći o slučaju Mateja Živkovića odnosno ranjavanju, na šta su pojedinci iz zastupničkih klupa potom tražili da bude nazvan 'pokušajem ubistva' kao pravim imenom, Dželilović je izjavio da se Komisija stavila u službu doprinosa istrazi te apelovao da nadležni kazne počionioce.

Jedan od više zaključaka predlaganih iz zastupničkih klupa povodom ove tačke dnevnog reda sadržavao je također apel za okončanje istrage o pokušaju ubistva Mateja Živkovića i za zaštitu života, ali kao ni izvještaji o radu, nije dobio većinsku podršku Predstavničkog doma tokom glasanja. Zakljucima su traženi također tematska sjednica u Parlamentu o stanju na tržištu kapitala u FBiH, izmjena zakonske legislative u Federaciji o tom tržištu i Komisiji za vrijednosne papire, kao i zakonsko uređenje trgovine kriptovalutama.

Nakon ove tačke dnevnog reda uslijedila je rasprava o rezoluciji vezanoj za pomoć civilima Gaze, predloženoj iz klupa parlamentarne većine.

Opoziciji je bilo sporno što u tom dokumentu ne stoji da je povod za rezoluciju genocid u Gazi već 'prekomjerna upotreba sile' Izraela.

Na koncu je Mirsad Čamdžić uime predlagača povukao predloženu rezoluciju s dnevnog reda ove sjednice te je nakon kratke konsultacije odlučeno da Kolegij Doma definira tekst.

Tokom naredne tačke dnevnog reda, neophodnom većinom glasova je podržana inicijativa zastupnika Kenana Uzunovića i Arnela Isaka za dopunu prostornog plana na području Koridora 5-c čija gradnja je trenutno u fazi kod Nemile nedaleko od Zenice kao dio zamišljene buduće trase prema Žepču.

Stanovnici Nemile traže da što skorijom dopunom prostornog plana bude predviđeno saobraćajno isključenje s budućeg autoputa kao odvojak prema njihovom području gdje, šire gledano, živi oko petnaest do dvadeset hiljada ljudi, rečeno je.

Na kraju sjednice je Predstavnički dom upoznat s dokumentom Platforma za mir i Akcioni plan, čiji je predlagač Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda te je zasjedanje okončano nakon usvajanja inicijative parlamentarnog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da Federalna vlada dostavi u parlamentarnu proceduru zakon o sigurnosti na sportskim događajima u FBiH.

Naredna redovna sjednica Doma će biti održana također u ovom mjesecu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.