11.1.2024. 11:27
0
Koga je predsjednica FBiH Lidija Bradara sve pomilovala?
FOTO: N1
Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari, prema zvaničnim dokumentima, u proteklom periodu obratilo se ukupno 19 osuđenika koji su tražili pomilovanja. Odbijenice je dobilo njih 17, a tek dvojica su pomilovana, piše Fokus.

Naime, Bradara je donijela odluke o pomilovanju Stjepana Kulića i Josipa Žilića. Kulić je presudom Kantonalnog suda u Tuzli od 13. jula 2020. prvobitno osuđen na tri godine zatvora i to za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, no presudom Vrhovnog suda FBiH od 16. februara 2021. kazna mu je preinačena u trajanju od dvije godine zatvora.

Bradara je svojom odlukom djelimično oslobodila Kulića od izdržavanja kazne u trajanju od devet mjeseci. Zanimljivo je da je Kulić svojevremeno bio član stranke Lijanovića odnosno NSRzB u Živinicama.


Žilić je presudom Općinskog suda u Travniku osuđen za krivično djelo teška tjelesna povreda i nedozvoljena nabavka i nošenje vatrenog oružja na godinu i po zatvora. Odlukom Bradare djelimično je oslobođen kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Prema navodima iz optužnice Tužilaštva SBK 14. avgusta 2020. „revoltiran činjenicom da ga je oštećeni V.T. optuživao da je učestvovao u krađi njegovog oca, naoružan pištoljem u namjeri da ga teško povrijedi trčeći za njim ispalio više metaka…“

S druge strane odbijenice od predsjednice FBiH dobili su osuđenici Fehim Kovač, Samir Karalić, Igor Tešević, Haris Tabaković, Mersad Telalović, Josip Mikić, Maja Imamović, Edin Smajlović, Admira Burić, Kristijan Matulović, Almedin Dilaver, Anton Oliva, Džana Riković, Semir Mahmić, Nedžad Rašidagić, Nermin Hadžić te Amar Babajić.

Haris Tabakovič je bivši inspektor FUP-a koji je 2017. osuđen na 16 godina zatvora zbog ubistva ženske osobe na Alipašinom Polju u Sarajevu. Fehim Kovač, je također, bivši inspektor, odnosno pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Crkvice koji je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita.

Nedžad Rašidagić je 2021. osuđen kao direktor ugostiteljskog objekta Metropolis na godinu zatvora zbog porezne utaje.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.