14.3.2024. 19:21
1
Predsjednica FBiH pomilovala šest osuđenika: Odbijenicu dobio direktor "Metropolisa"
FOTO: N1
Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za 25. mart. Pred delegatima će se naći, između ostalog, Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba donesenim prošle godine.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara pomilovala je šest pravomoćno osuđenih lica, a odbila je 42 molbe za pomilovanje. Među pomilovanim osobama je Josip Žilić, državljanin BiH i Hrvatske. On je, podsjećamo, presudom Općinskog suda u Travniku osuđen za krivično djelo teška tjelesna povreda i nedozvoljena nabavka i nošenje vatrenog oružja na godinu i po zatvora. Odlukom Bradare djelimično je oslobođen kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

Pomilovan je i Stjepan Kulić, koji je presudom Kantonalnog suda u Tuzli od 13. jula 2020. prvobitno osuđen na tri godine zatvora i to za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Presudom Vrhovnog suda FBiH od 16. februara 2021. kazna mu je preinačena u trajanju od dvije godine zatvora. Bradara je odlukom djelimično oslobodila Kulića od izdržavanja kazne u trajanju od devet mjeseci.

Među osuđenicima koji su dobili odbijenice za pomilovanje su Nedžad Rašidagić, koji je kao direktor jednog ugostiteljskog objekta u Sarajevu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog porezne utaje. Također, pomilovanje nije dobila ni Džana Riković Delimustafić, koja je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o izboru dopredsjedavajućeg Doma naroda federalnog Parlamenta. Kako je poznato, odlaskom Izena Hajdarevića (NiP) na drugu funkciju, prijedlog je da novi dopredsjedavajući iz ove stranke bude Nezim Alagić. Jedna od poraznih činjenica je da je prošlo više od godinu kako nije formirana Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju zbog čega su na čekanju brojni revizorski izvještaji o poslovanju preduzeća i institucija.

Na ovoj sjednici će se napokon naći prijedlog odluke o izboru članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju. Dok ovo tijelo ne počne s radom, na čekanju ostaju izvještaji. S druge strane, Ured za reviziju institucija u FBiH uredno radi svoj posao i u izvještajima ukazuje na probleme u institucijama, dajući mišljenja i preporuke.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.