15.1.2024. 18:07
0
RTV FBiH: Uplatili smo novac BHRT-u, neka Karamehmedović pojasni zašto novac ide privatnim produkcijskim kućama
Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH želi upozoriti radnike na nove manipulacije koje provodi generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović šireći laži o neuplaćenim sredstvima od RTV takse koje je Elektroprivreda BiH uplatila 9. januara 2024. godine.

"Kao i svih prethodnih šest godina, od kada je Ugovor o naplati RTV takse na snazi, RTV Federacije je i ovaj put uplatila ukupna pripadajuća sredstva BHRT-u u skladu sa važećim zakonskim normama i računovodstvenim procedurama. Belmin Karamehmedović zna da je to bila praksa svih ovih šest godina od kada se RTV taksa naplaćuje preko Elektroprivrede BiH.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH se, ipak, nada da će Karamehmedović bar u ovoj teškoj situaciji prekinuti jednu drugu praksu. Naime, svih ovih godina Karamehemdović, umjesto svojim radnicima, novac BHRT-a prioritetno uplaćuje bliskim privatnim produkcijskim kućama od kojih po napuhanim cijenama kontinuirano kupuje programske sadržaje. Opće je poznato da su se na taj način milioni maraka od BHRT-a slili u privatne džepove vlasnika ovih produkcijskih kuća. Nadamo se da će ovaj put novac biti iskorišten za uplatu plata i ostalih primanja radnicima BHRT-a.

Poslovodni odbor RTV Federacije se također nada da ova sredstava neće biti zloupotrebljena za nastavak selektivne uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje privilegiranim članovima menadžmenta i uredništva BHRT-a.

S obzirom na to da je ovo i završna uplata iz Elektroprivrede BiH po važećem Ugovoru, pozivamo sve članove sindikata da pozitivno utječu na Karamehmedovića kako bi se potpisivanjem Aneksa nastavila jedina moguća zakonska naplata RTV takse na području Federacije BIH od koje ovisi egzistencija radnika oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu", navode iz Poslovodnog odbora RTV FBiH.

(Ajdin B.)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.