23.1.2024. 18:07
0
Milanović: Pozdravljam dogovor Trojke i HDZ-a o Izbornom zakonu
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uključio se u utorak u raspravu o reformama koje bi Bosna i Hercegovina trebala provesti kako bi otvorila pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, prvenstveno na one vezane za izmjene Izbornog zakona.

-- Imajući u vidu ustavnu obavezu Republike Hrvatske da brine o položaju i pravima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te vodeći računa o strateškim i nacionalnim interesima Republike Hrvatske koji se mogu zaštititi jedino ako će BiH biti stabilna, funkcionalna i demokratska država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka - predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravlja napore koje poduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH - stoji u saopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

. Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH - koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a - jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, garantovao bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH.

Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, izmjena Izbornog zakona je prioritet koji predsjednik Milanović smatra važnim korakom kako prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU. Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štaviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ga zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što svjedočimo pokušajima da se oteža ili spriječi dogovor o izmjeni Izbornog zakona koji je važan dio šireg rješenja za funkcionisanje BiH i napretka prema EU.

- Izjave, poput one iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH – Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH. Predsjednik Milanović naglašava kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor tri konstitutivna naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike državne vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona BiH - zaključuje se u saopćenju.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.