28.1.2024. 11:32
0
Kulenović: Politička emancipacija mladih od presudne je važnosti za budućnost BiH
"Politička emancipacija, kapacitet i povezivanje mladih u zemlji i dijaspori", tema je današnje redovne sesije Kruga 99.

Uvodničari su Ernad-Deni Čomaga (Njemačka), Teufika Šabanović (Švedska), Elvis Hairlahović (Njemačka) i predsjednik Foruma mladih Kruga 99 Rijad Ahmetović.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović kaže da je današnja tema jedna od onih kojima se s vremena na vrijeme treba posvetiti pažnja, više zbog političke korektnosti, nego samog sadržaja.

Ali, na osnovu iskustva i s pogledom unazad, mladi uvijek dolaze u prvi plan svekolike pažnje u teškim i prelomnim historijskim vremenima. Bojimo se da je to i danas tako.

- Već sama struktura uvodničara govori o jedinstvenoj ali i razasutoj cjelini. Samo po sebi to jeste razlog za tugu i onu finu, nepatvorenu čežnju.

Ali i racionalno radovanje, sa koliko sve bogatstva može biti i već jeste oplemljena današnja Bosna. Ona Bosna koja se kroz vijekove ponekad samoizolirala radi opstanka, a još češće gurana u izolaciju.

Izolacionizam ju je pratio kroz historiju baš kao i danas što nas gura dalje od modernih vremena i standarda demokratskog svijeta. A izolacionizam, poguban koliko za svakog pojedinca, još je pogubniji za društvene zajednice, države pogotovo.

Dakle, u sadašnja vremena pitanje o političkoj emancipaciji mladih, i ne samo njih, nažalost, nije samo retoričko pitanje, niti ukras u naslovu. Ono je u aktuelnom bosanskom kontekstu od presudne važnosti.

Da li će prevladati mentalitet "brigo moja pređi na drugoga", "ne talasaj", opsjednutosti idolima "hljeba i igara", dok olujna vremena neumitno dolaze? Ili će u većini prevladati nagon za političkom emancipacijom bez koje nijedna zajednica ne može opstati?

Političkom emancipacijom koja nadilazi posebnost interesovanja, težnji, ambicija, grupnih, klupskih, plemenskih, regionalnih, religijskih, etničkih identiteta ka samosvjesnom nacionalnom, državnom, državotvornom političkom biću", istakao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, fenomen da se od najmanjeg grada do glavnog grada BiH mobiliziraju mase i mladih ljudi na političkoj solidarnosti sa patnjama palestinskog naroda i genocidom u Gazi je za pohvalu. Pa i protesti mladih u borbi za svoja lukrativna prava i interese.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.