10.3.2024. 14:21
0
Kulenović: Pravni sistem BiH je u direktnoj ovisnosti od svih političkih preslagivanja
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" raspravljalo se o temi "Ne/zavisnost pravnog sistema, kompetencije i moral“. Uvodničari su bili Tatjana Savić, advokatica iz Bijeljine i Demirel Delić, viši pravni savjetnik u Odjelu za pravna pitanja VSTV-a.

U nastaku, uvodni govor Adila Kulenovića, predsjednika "Kruga 99":

Baš kada je riječ o ovoj temi čini se teškim objektivno razumijevanje jer se od drveća često ne vidi šuma, niti od šume drveće. I to je razlog što smo pozvali ovo dvoje uvodničara, koji nam se čine kao oni koji izrastaju u izdanke one generacije profesionalaca koja je potrebna svakom pravnom poretku, pa i našem naročito.

U samom naslovu smo implicirali i ključnu dilemu i pitanje da li je naš pravosudni sistem, i poslije svih reformi, nezavistan ili pak zavisan od centara političke moći i njihovih unutrašnjih borbi za vlast i utjecaj!? Vjerovatno bi i najpovršnija anketa među građanima kazala da je čitav pravni sistem u direktnoj ovisnosti od svih političkih preslagivanja i posljedica njegove neizgrađenosti i konfliktnosti u meritumu, na kojima političke strukture grade svoj položaj. Tzv., medijski veoma posredovani, „veliki slučajevi“, koji nakon predugih procesa
završe oslobađajućim presudama za okrivljene, često prekasno za okrivljene, u konačnici govore u prilog pravosuđu, ali su u osnovi i obrazac političkih obračuna preko pravosuđa.

Ostavljajući po strani javno mnijenje čije korijene nezadovoljstva treba sagledavati cjelovito i u komparaciji sa drugima ključnim faktorima nezadovoljstva prije svega ukupnim stanjem u društvu, da li se pitanje ne/zavisnosti pravnog sistema svodi na pitanje kompetencija upravo onih koji zbog vlastitih nedostataka ne mogu sačuvati autoritet znanja, profesionalizma i nepristrasnosti?

O moralu, profesionalnoj etici, u etnički razorenom društvu, teško da se može suvislo govoriti i kad je riječ o pravosudnom sistemu. Zato su primjeri ličnog, moralnog integriteta iz pravosudne prakse, neosporno etičko mjerilo cijeloj pravosudnoj zajednici, a ponajmanje razlogom disciplinskih i drugih postupaka. I što je podjednako važno, doprinos oporavku moralne savjesti svih razumnih ljudi, pa i povjerenja u pravni sistem".

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.