6.2.2024. 11:34
0
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Foči
FOTO: DETEKTOR
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine, saznaje Detektor.

Iz Državnog suda su naveli da je otpremljena drugostepena presuda kojom je odbijena, kao neosnovana, žalba Tužilaštva BiH, te potvrđena oslobađajuća presuda.

Novović i Pjano su u julu prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Oslobođeni su da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Tužilaštvo je u novembru prošle godine zatražilo ukidanje presude i održavanje novog pretresa zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se odbaci žalba i potvrdi prvostepena presuda.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.