11.2.2024. 14:02
0
Sanel Kajan: Cijenim to što me novinari kontaktiraju oko nebuloznih izjava tzv. gradonačelnika Mostara
Antifašisti i definitivno više nisu dobrodošli u grad na Neretvi, barem ako je suditi po stavu mostarskog gradonačelnika Marija Kordića, inače kadra Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

"Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija", započeo je Kordić svoj jutrošnji Facebook status koji se odnosio na jučerašnje obilježavanje 79. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, kojem je prisustvovalo više stotina antifašista iz cijele BiH i regiona.

"Vjerujem da svaki žitelj Mostara razmišljajući o budućnosti svoje životne sredine razmišlja o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju gospodarstva, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim.

S druge strane, iz godine u godinu skupina ljudi se predstavlja antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnusnijih totalitarnih režima.

Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni moralizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo.

Oštro osuđujem takav javni govor, koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela.

Zahvaljujem MUP-u HNK na jučerašnjem adekvatnom nadzoru i upravljanju okupljanja u središtu grada.

Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat će sve slobode, provoditi reforme, kao i gledati u budućnost s iskrenom namjerom da svima napravimo ugodniju životnu sredinu", poručio je Kordić.

Reakciju na ovakav šovinistički ispad prvog čovjeka Mostara potražili smo od zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentu FBiH Sanela Kajana, također rođenog Mostarca.

- Cijenim to što me novinari kontaktiraju, pa i danas, oko nebuloznih izjava tzv. gradonačelnika Mostara, vezano uz antifašiste.

Ali, ne bih više da dajem na važnosti takozvanom gradonačelniku. Ja sam ipak zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine, a on izigrava i glumi gradonačelnika, iako je svjestan da ga građani Mostara nisu direktno izabrali na tu funkciju, i da ga trenutno za gradonačelnika ne priznaje polovina stanovnika Mostara.

A i dovoljno je pogledati komentare ispod njegovog gnusnog statusa, i vidjeti šta građani Mostara misle o dotičnom i politici koju provodi", kratko nam je rekao Kajan.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.