23.2.2024. 17:23
1
Njih dvojica kontra cijele Evrope i Amerike: Plenković podržao Čovića oko južne interkonekcije!
Na sastanku Andreja Plenkovića i Dragana Čovića, a vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, danas je istaknuta važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH.

„Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH“, saopćeno je.

No, nije najvažnije pojašnjeno. Da li Plenković podupire blokadu Čovića u vezi s ovim projektom, a zbog čega je navukao bijes Američke ambasade na sebe, te se očekuje njegovo pozicioniranje na crnoj listi SAD, a nakon pisma Antonyja Blinkena u kojem traži hitno pokretanje ovog projekta. Blinken je u pismu direktno označio kao krivca Dragana Čovića.

Pa, ako Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH to bi trebalo značiti da daju podršku Čoviću u njegovim nastojanjima za osnivanje nove firme sa sjedištem u Mostaru, te da BH-Gas koji je ovaj projekat iznio na svojim 'plećima', ne bi trebao biti nosilac.

Podsjećamo, kako su i ministri iz HDZ-a u Vladi FBiH podržali ovaj projekat, sve je išlo glatko, dok se nisu dosjetili da bi mogli putem ventila iz Mostara ucjenjivati Sarajevo.

Čak je i službeni Zagreb je "išaretom" sugerisao hrvatskoj plinskoj transportnoj kompaniji Plinacro da ne produžava Memorandum o razumijevanju o izgradnji Južne plinske interkonekcije, čime sve ono sto je rađeno između Plinacra i BH-Gasa u pogledu Južne interkonekcije palo u vodu.

Memorandum je bio bazni dokument kojim 2006. godina i započet rad na ovom projektu.

Razlog za ovaj "išaret" je formiranje kompanije „Južna plinska interkonekcija“ u vlasništvu kantona u FBiH sa hrvatskom većinom.

Sada nam Plenković i Čović nisu pojasnili u kojem segmentu premijer Hrvatske podržava projekat, u ovom da Čović blokira ili da ga je 'odobrovoljio' da BH-Gas ipak bude preduzeće zaduženo za ovaj projekat, kako je to bilo od samog početka i kako treba biti.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.