29.2.2024. 17:51
3
Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu odlaska u zatvor: "Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga"
Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji su osuđeni u aferi "Respiratori", na šest, odnosno pet godina zatvora.

Oni su podnijeli zahtjev za odgodu odlaska u zatvor, a nakon toga, isto je uradio i bivši premijer FBiH Fadil Novalić.

Podsjećamo da oni imaju pravo žalbe na odluku Suda BiH o odbijanju zahtjeva. 

Hodžić se danas oglasio na društvenoj mreži Instagram oštrom porukom, prije svega kolegama novinarima.

"Još uvijek sam tu, a koliko dugo sigurno ćemo zajedno saznati od mojih kolega kojima je i dalje najbitnija vijest kada ću ja u zatvor. Valjda trenutno u našoj zemlji nema ništa što je bitnije od toga ili samo pisanjem o mom procesu sakrivaju puno veće i gore procese od ovoga, a o kojima, gle čuda, slabo ko da napiše bilo šta", napisao je Hodžić.

Hodžić dalje navodi da onog trenutka kada pojedini shvate da od slobodnog čovjeka se ne može napraviti rob, jer je slobodan čovjek slobodan i u zatvoru, vjerovatno će biti najlakše njima.

"Borba za istinu neće stati onda kada ja ne budem imao mogućnost da pišem na ovakav način, naprotiv, borba će tek tada da krene, a svi ćete vi biti svjedoci toga. Goete je rekao da ste slobodni onda kada vam je savjest čista, a ja sam slobodniji više nego ikad. U potpisu onaj kojeg su osudili za djelo za koje mu nikad nisu ni sudili", poruka je Hodžića.

Kontaktirali smo i Hodžićevu advokaticu Mirnu Avdibegović, za koju je, ovoliki interes javnosti i medija za njenog klijenta, "neprimjeren".

"Ja Vas mogu uputiti na Zakon o izvršenju krivičnih sankcija gdje je sve detaljno propisano. A što se tiče ovog predmeta, ja sam svim Vašim kolegama rekla da ne želim da komentarišem kako bih sačuvala barem mali dio digniteta i postupka i prava svog klijenta koji se razvlači po medijima. Nijedan drugi predmet nije bio u ovolikom fokusu 'kad će, koji dan i u koliko sati' neko otići u zatvor. To je procedura koje je propisana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, nikakav poseban postupak u ovom slučaju nije, tako da zbog, zaista meni neprimjerenog interesa javnosti i medija, ja ne mogu komentarisati", kazala nam je u telefonskom razgovoru Avdibegović.

A šta kaže Zakon o izvršenju krivičnih sankcija na koji nas je uputila advokatica Fikreta Hodžića?

Članovi 78. i 80. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH kažu:

Molba za odgađanje izvršenja kazne zatvora podnosi se nadležnom sudu u roku od tri dana od dana prijema uputnog akta.

–  Ako je teža akutna bolest osuđenog, odnosno smrt ili teža bolest njegovog bračnog druga, djeteta, usvojenika, roditelja ili usvojioca uslijedila poslije proteka roka od tri dana, molba se može podnijeti do dana kada osuđeni treba da se javi na izdržavanje kazne zatvora.

 – U molbi se navode razlozi za odgađanje i prilažu dokazi koji potvrđuju navedene razloge te naznačava vrijeme za koje se odgađanje traži.

–  Dokaze o razlozima zbog kojih se traži odgađanje izdaje nadležni organ.

Član 80. kaže: 

–  O molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora rješava predsjednik suda nadležan za upućivanje na izvršenje kazne zatvora, koji u roku od tri dana od dana prijema molbe donese rješenje. Prije donošenja rješenja predsjednik suda može izvršiti potrebne provjere radi utvrđivanja činjenica navedenih u molbi.

Podsjećamo, Fikret Hodžić je pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog afere "Respiratori", a firma "Srebrena malina", čiji je vlasnik Hodžić, treba da plati kaznu od 200.000 KM, te da vrati nezakonito stečene 694.000 KM.

Hodžić, Solak i Novalić su se trebali javiti na izvršenje kazne danas, ali to je prolongirano do pravosnažnosti odluke o njihovom zahtjevu.

Inače, posljednje objave Hodžića na Instagramu su vezane za predmet u kojem je osuđen.

Prošle sedmice je sličnu, ali kraću poruku imao i to sa riječima: "Kada vas unaprijed osude, onda ste osuđeni da dokazujete nevinost. To što sam osuđen, ne znači da sam kriv. I, zato, nastavljamo pravnu bitku", te najavio da je iduća instanca Ustavni sud BiH. 

 

Nekoliko sedmica prije toga, objavio je fotografiju svoje članske kartice Udruženja "BH Novinari" iskazavši kajanje što je još kao student postao dio ovog udruženja.

"Da se opet ne bih kajao što na laži nisam odgovarao istinom , evo još jedne isitne . Udruženje BH novinari su jutros poslali saopćenje za medije u kojem kažu izmedju ostaloga ' …slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje.' Zaista mi je žao što sam još kao student postao član ovog udruženja jer kako stvari stoje jedini koji prave opasnu kampanju su upravo oni koji su pisali ovo saopćenje. Bolje bi bilo da su jutros se bavili skandalom TVSA , koja je cenzurisala emitovanje priloga sa advokatima na temu montirane presude u kojoj sam osudjen za nešto za što mi nisu ni sudili", napisao je Hodžić.

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.