12.3.2024. 11:50
0
Krug 99 pisao predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsola zbog ponašanja parlamentaraca iz Hrvatske
Krug 99 je danas uputio pismo predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsola.

Pismo koje potpisuje predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović prenosimo u cijelosti:

"Poštovana gospođo Metsola,

Sa radošću smo prihvatili poziv Predsjedavajućeg Delegacije EU za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, gospodina Franza Romea na plodnu razmjenu mišljenja uoči predstojećeg sastanka SAPC EU-BiH. Sastanak su inicirali građani BiH iz dijaspore, a 5. marta 2024. godine.

To je bila rijetka prilika da se u institucijama EP čuje druga strana, autentični glas građana BiH koji i pored svega, njeguju kulturu zajedničkog života u raznolikostima i razumijevanju. Većina učesnika u raspravi bili su članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, samonikle organizacije civilnog društva, multietničkog sastava članstva od svog osnivanja prije 31 godinu u ratnom Sarajevu. Naša zalaganja za evropsku budućnost BiH nisu manja danas u odnosu na ona iz prošlosti. Evropske vrijednosti su za nas bile i ostale „mapa puta“ od Dejtona ka Briselu, od razarajućeg etno nacionalizma ka demokraciji i ljudskim pravima.

Zbog toga vam se zahvaljujemo na ovom događaju i mogućnosti da izložimo svoje stavove i mišljenja koja, uvjereni smo, oslikavaju toliko željenu i argumentovanu nužnost tranzicije iz stanja nefunkcionalne države, etnički zarobljenog društva i poniženog građanina, ka modernoj evropskoj, prosperitetnoj bosanskoj naciji. To je i razlog što vam dostavljamo naša uvodna obraćanja na online forumu sa željom da u njima prepoznate našu istinsku i nepatroniziranu težnju ka evropskim vrijednostima, mira i nekonfliktnog društva.

Ipak, i pored početnog opreza i očekivanja, bili smo neprijatno iznenađeni istupom zastupnika iz Republike Hrvatske u EP Ladislava Iličića. Njegov gest diskreditacije učesnika i organizatora foruma zbog „incidentne“ prilike da iznesu mišljenja slobodni građani BiH mimo i izvan hegemonijskog narativa zastupnika iz Hrvatske prema BiH, unošenja političkih kriterija za etnički identitet i valjanost govora nekih učesnika, razlog su naše veće zabrinutosti. Tim prije što se diskreditacija nastavlja i danas putem hrvatskih medija na najprizemniji način (vidjeti na: https://www.vecernji.ba/vijesti/bosnjacka-lobistica-u-parlamentu-eu-suradivala-s-ruskim-spijunom-1752641).

Tek sa ove distance vidimo koliko je bio važan i velik vaš napor i odlučnost da se omogući pravo na riječ autentičnim i samoniklim vizijama stanja i budućnosti BiH u EU, mimo narativa koji nameću izabrani zastupnici u EP iz Republike Hrvatske. Zato smo uvjereni, kako je panel gospodina Romea bila izuzetna prilika da se čuje drugačije mišljenje od onoga kojeg plasiraju hrvatski europarlamentarci.

Još jednom vam se iskreno zahvaljujemo".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.