25.4.2024. 15:22
0
RS uvodi sistem "Pronađi me" za hitno obavještavanje u slučaju nestanka djece
Vlada RS-a utvrdila je danas zakonske izmjene i usvojila informaciju za uvođenje sistema "Pronađi me" za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku. Njime se omogućuje da MUP RS-a, u situacijama u kojima je prijavljen nestanak maloljetnog djeteta, nakon izvršene procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost o tome.

Iz Vlade RS-a je saopćeno da su usvojili informaciju o uspostavljanju sistema "Pronađi me". Objašnjeno je da je nedavni slučaj nestanka djevojčice Danke Ilić u Srbiji, podstakao MUP RS-a da intenzivira aktivnosti. Dodaju da su analizirali kako takvi sistemi funkcionišu u SAD-u, Evropi i zemljama iz okruženja, te se odlučili za "Pronađi me" po uzoru na Srbiju.

- Njihov sistem, u slučajevima nestanka djeteta, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl. Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje u policiju, te pruža osjećaj korisnosti. Istovremeno, samo postojanje sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka djece aktivirati sistem i angažovati šira zajednica - istaknuto je iz Vlade RS-a. 

Sistem se ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u onim sa elementima prijetnje po život sa ciljem alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim djetetom učinila efikasnijom.  

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.