12.9.2024. 17:51
3
Vlada FBiH izgubila opet na sudu: Nikšić ima rok od 15 dana da vrati stari, nelegalno smjenjeni NO KCUS-a i još da im isplati zaostale naknade
Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje po kojem Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije federalni premijer Nermin Nikšić, ima rok od 15 dana da vrati stari, smijenjeni Nadzorni odbor Kliničkog centra Unuverziteta u Sarajevu (KCUS). Ovo je druga takva odluka Suda.

Federalna vlada je na prijedlog premijera Nikšića prošle godine, 4. oktobra, suprotno Statutu KCUS-a i Zakonu o zdravstvenom osiguranju, smijenila Nadzorni i Upravni odbor KCUS-a.

Na takvu odluku Vlade sudu se žalio član, predsjednik, tog smijenjenog NO-a KCUS-a Izmir Hadžiavdić. 

Federalnoj vladi i premijeru Nerminu Nikšiću, koji je bio i predlagač te tačke dnevnog reda na sjednici Vlade FBiH, umjesto resornog ministra Nediljka Rimaca, naloženo je iz Kantonalnog suda u Sarajevu još prošle godine da sve vrate u prvobitno stanje. Predmet je potom završio na Vrhovnom sudu FBiH.

Nakon što su se Vrhovnom sudu povodom presude Kantonalnog suda obratili i premijer FBiH Nikšić a potom i Hadžiavdić, kao podnosilac zahtjeva, Vrhovni sud je u konačnici dao za pravo Hadžiavdiću donijevši rješenje po kojem je Kantonalni sud bio u obavezi postupiti, te je u konačnici donio odluku u korist Izmira Hadžiavdića.

Kantonalni sud je sada praktično potvrdio svoju prvobitnu odluku. U Rješenju od prije dva dana, 10. septembra ove godine, Kantonalni sud KS navodi da se Hadžiavdićev zahtjev uvažava i poništava Rješenje Vlade FBiH od 4. oktobra 2023. godine. 

- Nalaže se Vladi i premijeru FBiH da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnosioca zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4. oktobra 2023. godine, u roku od 15 dana - navodi se u Rješenju Kantonalnog suda u kojem se obrazlaže i to da će Sud, ukoliko u roku od 15 dana premijer i Vlada FBiH ne postupe kako je naložio Sud, odrediti pogodne mjere da se osigura izvršenje ovog sudskog Rješenja u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima. 



Kantonalni sud se u svom Rješenju poziva na članove 71. i 72. ovog zakona, kojima se propisuje da u slučaju neizvršenja sudskog Rješenja može doći do "udaljenja od dužnosti službene ili odgovorne osobe (u ovom slučaju premijera Nikšića, op. a.)", a po potrebi može se izreći i novčana kazna u iznosu od 200 do 800 KM te odrediti i druge pogodne mjere shodno pravilima izvršnog sudskog postupka. 



Dakle, Vlada FBiH, odnosno premijer Nikšić, mora vratiti stari Nadzorni odbor KCUS-a, Hadžiavdića na mjesto predsjednika NO KCUS-a te isplatiti zaostale naknade smijenjenima, prenosi Faktor. 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.