15.9.2024. 12:45
0
CSS: Nepodnošljiva šutnja političara na Murphyjeve šamare o NATO putu BiH!
Nakon niza saopštenja CSS-a u proteklom periodu o evidentnom zastoju i blokadi nastavka integrisanja BiH u NATO, javnost je pomalo zatečena oštrim kritičkim osvrtom iznesenim od odlazećeg amaeričkog ambasadora u BiH, gospodina Michaela Muprhyja.

"Frustracije odnosom vladajuće koalicije u odnosu na deklarisane floskule kojima svakodnevno svjedočimo i realnosti u kojoj je politika Dodika ostvarila svoje maksimalističke ciljeve vezane za blokadu NATO puta, veoma je zanimljivo da nisu polučile niti jedan komentar predstavnika HDZ-a BiH ili Trojke. Nije za javnost bitno da li ne smiju oponirati ambasadoru koji je pružio najveću podršku trenutnoj državnoj i federalnoj koaliciji, ali građani, posebno FBiH, više nego zaslužuju jasan stav o tome zašto se odustalo od zacrtanog vanjskopolitičkog cilja za punopravno članstvo u NATO-u. Podsjetit ćemo samo na zadnje istraživanje koje je proveo američki IRI, po kome 61% Hrvata i 76% Bošnjaka smatra da BiH treba postati članica NATO-a.

Činjenice govore da je zadnji dokument Program reformi za 2022. godinu, istina uz određeno kašnjenje, ipak upućen u sjedište NATO-a u Briselu i pozitivno evaluiran od NATO zvaničnika. Nakon toga, Programi reformi za 2023. i 2024. godinu nisu uspjeli proći ni fazu konsenzusa Komisije za saradnju sa NATO-om, koja je ovlašteni predlagač ovih dokumenata na čijem čelu je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, a tehničku podršku njenom radu pruža Ministarstvo vanjskih poslova BiH", navode iz CSS-a.

Od avgusta prošle godine, skoro ni jedan dokument Ministarstva odbrane BiH nije se našao na sjednici Vijeća ministara BiH, baš kao što su to najavili stranački lideri SNSD-a, gospodin Dodik i gospođa Cvijanović.

"Donekle je ohrabrujuće čuti ambasadora Marfija da NATO, kao i SAD, neće dozvoliti stvaranje sigurnosnog vakuuma u BiH te da postoji podrška Vašingtona za težnje BiH ka članstvu u NATO. Sve je to ipak nedovoljno u kiptućim tenzijama u sferi međunarodnih odnosa i odmjeravanja snaga velikih sila koje može ponekad imati devastirajuće posljedice po interese i sudbine malih država poput BiH.

U odnosu na komentare ambasadora Marfija, vezane za nedostatke u operativnim i logističkim poslovima Ministarstva odbrane BiH, ne smijemo zanemariti ni činjenicu da su predstavnici NATO-a, kao i američke vlade, aktivno uključeni u sve procese ministarstva te, samim tim, za nedosljednosti u implementaciji određenih poslova snose i sami dio odgovornosti", zaključuju iz CSS-a.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.