7.4.2023. 8:12
0
Čuveni reper Coolio pronađen mrtav: Sada je utvrđen uzrok smrti
Američki reper Coolio, dobitnik nagrade Grammy, umro je u septembru 2022. godine zbog kombinacije učinaka fentanila i drugih droga, rekao je njegov menadžer.

Jarez Posey objavio je da je porodicu čuvenog muzičara o nalazima obavijestio mrtvozornik okruga Los Angeles.

Coolio: Osvojio Grammyja

Coolio je pronađen na podu kupatila prijateljeve kuće u LA prije šest mjeseci. Imao je 59 godina.

Coolio, čije je pravo ime bilo Artis Leon Ivey Jr., osvojio je Grammyja za pjesmu “Gangsta's Paradise” iz 1995. godine.

Hit – koji je kasnije odabran kao soundtrack za film “Opasni umovi” – postao je jedna od najuspješnijih rap pjesama svih vremena. Pomogla je da se ovaj žanr uvede u mainstream.

I dalje se jako sluša i prešao je milijardu pregleda na YouTubeu.

U trenutku smrti reper je bolovao od bolesti srca i astme, javlja CBS News. Njegova smrt je bila posljedica učinaka koktela fentanila, heroina i metamfetamina, rekao je CBS.


Coolio se počeo baviti muzikom 80-ih. Međutim, svoje je mjesto u historiji hip-hopa zacementirao kada je snimio “Gangsta's Paradise”.

Rođen je u Pennsylvaniji, ali je odrastao u Comptonu, predgrađu LA-a. Tu mu je karijera procvjetala i postao je vodeća figura rap glazbene scene zapadne obale SAD-a tokom 90-ih.

Kako je dobio nadimak
Njegov rap nadimak došao je iz razgovora s prijateljem koji ga je upitao: “Što misliš ko si ti, Coolio Iglesias?”, prema web stranici The Black Names Project.

Radio je kao dobrovoljni vatrogasac na području San Josea prije nego što se potpuno posvetio hip-hopu.

Talentirani producent i glumac, pojavio se u desetinama filmova i TV emisija, uključujući Celebrity Big Brother u Velikoj Britaniji 2009. godine.

Čak je pronašao svoju ljubav prema hrani u knjizi i internetskoj seriji “Kuhanje s Cooliom”.

Tokom karijere duge četiri decenije snimio je osam studijskih albuma i osvojio American Music Award i tri MTV Video Music Awards.

Među njegovim ostalim hitovima su “Fantastic Voyage”, “Rollin’ With My Homies”, “1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New)” i “Too Hot”.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.