26.12.2022. 13:55
0
Karim Zaimović u Muzeju književnosti dobio mjesto među velikanima bh. književnosti
Sporazum o otkupu građe i formiranju zbrike "Karim Zaimović" potpisali su danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine direktorica Šejla Šehabović i majka Karima Zaimovića, Ašida Zaimović. Time je zbirka "Karim Zaimović" postala 68. književna zbirka koja se čuva u Muzeju.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Mirela Džehverović.

Sredstva koja su uručena porodici Karima Zaimovića bit će donirana za rad Fondacije "Karim Zaimović".

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović je kazala da je otkup građe i formiranje zbirke prva faza obimnijeg projekta koji podrazumijeva digitalizaciju zbirke Karim Zaimović.

Autorica projekta "Otkup, digitalizacija i prezentacija muzejske zbirke 'Karim Zaimović'" Ifeta Lihić saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH navela je da je projekt napisan prije dvije godine te da je to bio period u kojem se tražilo njegovo finansiranje.

Lihić je navela da će se uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i uprave grada Sarajeva uspješno realizirati prve dvije faze projekta a to su otkup zbirke i digitalizacija.

- Ovim projektom želimo sačuvati lik i djelo Karima Zaimovića od zaborava i omogućiti lakši rad potencijalnim istraživačima. Također, sigurni smo da će se arhiviranjem ove zbirke u javnom prostoru postaviti pitanje važnosti postojanja alternativnog i univerzalnog književnog kanona. Formiranje i predstavljanje ove muzejske zbirke služi kao podsjetnik da se Sarajevo sjeća Karima Zaimovića - podvukla je Lihić, podsjetivši da je prošlo 27 godina od smrti Karima Zaimovića, svestranog umjetnika, kritičara  čije djelo do sad nije bilo pohranjeno ni u jednom muzeju, arhivu.

Majka Karima Zaimovića, Ašida Zaimović, kao i njegova sestra Lajla zahvalile su Muzeju književnosti koji je imao osjećaj da uvrsti Karimovo djelo u svoju zbirku.

- Zaista smo sretni i ponosni što je Karim našao mjesto u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Karim je nažalost kratko živio, ali je za tako kratko vrijeme uspio ostaviti takav trag koji će ga dovesti u istu ravan s velikim imenima koja ovaj Muzej predstavlja - kazala je Lajla Zaimović.

Ministar Avdić smatra važnim da je zbirka Karima Zaimovića pronašla svoje mjesto u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, prije svega zato što tu pripada.

- Siguran sam da ćemo nastaviti i dalje da podržavamo ne samo ovaj projekat nego i projekte ovoga tipa. Svoje velikane trebamo da štitimo na ispravan i odgovoran način - ustvrdio je Avdić.

Karim Zaimović bio je pisac priča i stripova, književni i muzički kritičar, novinar i istaknuta ličnost sarajevske kulturne scene, posebno tokom opsade (1992-1995). Njegov mladi život tragično je okončan 13. augusta 1995. godine uslijed ranjavanja. Bio je jedna od posljednjih civilnih žrtava rata.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetbosti BiH pohranjene su zbirke posvećene Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Maku Dizdaru, Isaku Samokovliji, Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Ziji Dizdareviću, Branku Ćopiću, Petru Kočiću, Kalmiju Baruhu i mnogim drugim književnicima.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.