29.1.2024. 22:10
0
Otvorena izložba '40. godina od Zimskih olimpijskih igara - Sarajevo 84'
FOTO: Federalna.ba/Arhiv
Izložba "40. godina od Zimskih olimpijskih igara - Sarajevo 84" svečano je otvorena večeras u Olimpijskom muzeju, u okviru obilježavanja tog bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Održano je i predavanje švicarskog grafičkog dizajnera Markusa Osterwaldera, čije uručenje knjige "Olimpijske igre - dizain" predstavlja postavljanje kamena temeljca za otvorenje Olimpijske biblioteke u Olimpijskom muzeju.

Senka Ibrišimbegović, direktorica Javne ustanove Gradski muzeji Sarajevo, kazala je da, pored stalne postavke, građani imaju priliku vidjeti plakate i fotografije Olimpijskih igara u Sarajevu te ih ponovo doživjeti.

- Memoriju olimpijskog nasljeđa smo s fotografija na kojima je kandidatura, izgradnja olimpijskih infrastrukturnih objekata, performansi, borilišta i natjecanja, izložili u obliku plakata. Te fotografije smo dobili od građana širom regiona - kazala je.

Izložba će, dodala je, biti otvorena do kraja februara, a najavila je dane otvorenih vrata od 8. do 19. februara, kada će ulaz biti slobodan za sve posjetitelje.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn prisjetio se Sarajeva prije 40 godina te kazao da je to bio jedan od najvećih trenutaka za grad. 

- Te igre su bile bitne i za Švicarsku, jer smo osvojili dva zlata i dva srebra. Dobro se sjećam Olimpijskih igara, imao sam 20 godina i pred televizorom navijao za naše sportiste u Sarajevu – dodao je.

Izrazio je ponos što Ambasada Švicarske podržava Sarajevo u obilježavanju 40. godina od Zimskih olimpijskih igara.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.