2.2.2024. 9:12
0
Večer sjećanja povodom 100. godišnjice smrti Alekse Šantića
U povodu 100. godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića danas će biti upriličena večer sjećanja u Centru za kulturu u Mostaru.

Danas će u prijepodnevnim satima, izaslanstvo Prosvjete položiti cvijeće na grob Alekse Šantića.

"Uz izložbu Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine, stihove Šantića će govoriti glumac Kemal Rizvanović, njegov život će pobliže predstaviti profesorica Dijana Hadžizukić, a sve će upotpuniti mlada mostarska grupa "Zerdelija" sa svojim melodičnim izvođenjem tradicionalnih i pjesama karakterističnih za ovdašnje podneblje", saopšteno je iz SPKD-a ''Prosvjeta'' Mostar.

Šantić je napisao i objavio preko 800 pjesama. Među njima su najpoznatije "Emina", zatim "Veče na škoju","Ostajte ovdje","Moja otadžbina","O klasje moje","Što te nema?" i mnoge druge.

Obilježavanje organizira Srpsko prosvjetno kulturno društvo (SPKD) ''Prosvjeta'' Mostar, u suradnji sa SPKD ''Sarajevo'', Muzejom Hercegovine, Narodnim pozorištem Mostar i Centrom za kulturu Mostar.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.