16.9.2024. 22:31
0
U vrijeme kada nam stižu značajno uvećani računi za struju: Električar otkrio kako ih "prepoloviti"
Električar je otkrio rješenje koje će radikalno smanjiti račune za struju, ali ako netko planira štedjeti na struji, prvo mora investirati u bijelu tehniku ??koja ima odgovarajući energetski razred.

“Najpametnije je ulagati u uređaje energetskog razreda A jer oni spadaju u skupinu najmanjih potrošača.”

“Hladnjaci s oznakom A+++ troše do 80% manje električne energije od nižih razreda, prema procjenama. Štednjak je jedan od najvećih potrošača, pogotovo kada je ukućana više, ali opet birajte A klasu.

Na isti način birajte perilice rublja ili posuđa. Po mom iskustvu, bojleri se uvijek postavljaju na najvišu temperaturu i bez obzira na kvalitetu grijača, prije ili kasnije se pokvare zbog tvrde vode i kamenca”, govori električar, a piše Nova.rs.

“Najbolje bi bilo da je postavljena na temperaturu od oko 50 stupnjeva. Ako na bojleru nema opcije odabira temperature, onda je na termostatu obično označena s 2 ili 3, ovisno o tome ima li 6 ili 5 opcija. Prvo morate potrošiti da biste štedjeli, ali moguće je razumnijim trošenjem prepoloviti račun“, kaže električar.

Osim kućanskih aparata, moraju se provoditi i druge mjere kako bi se smanjio račun za struju. Naravno, u nekim slučajevima potrebno je ponovno ulaganje kako bi se ušteda dugoročno isplatila.

Kako bi se uštedjela električna energija u kućanstvu, važno je obratiti pažnju na korištenje određenih uređaja i primijeniti nekoliko praktičnih mjera:

Rasvjeta

– Koristite LED sijalice umjesto tradicionalnih žarulja jer one troše do 80% manje energije.

– Ugasite svjetlo kada izlazite iz sobe.

– Koristite prirodno svjetlo tijekom dana što je više moguće.

Grijanje i hlađenje

– Postavite termostat na optimalnu temperaturu (oko 20°C zimi i 25°C ljeti).

– Izolirajte prozore i vrata kako biste smanjili gubitak topline.– Redovito održavajte klima uređaje i grijače kako bi radili učinkovitije.

Kuhinja

– Koristite poklopce na loncima tokom kuhanja kako bi voda brže proključala.

– Isključite šporet ili štednjak nekoliko minuta prije kraja pečenja jer će zadržati toplinu.

– Smrznutu hranu odmrzavajte u hladnjaku, što će pomoći hladnjaku da troši manje energije.

Elektronski uređaji

– Isključite uređaje kada ih ne koristite jer i u stanju mirovanja troše struju.– Koristite produžne kabele s prekidačima kako biste lakše isključili više uređaja odjednom.

– Pri kupnji novih kućanskih aparata birajte one s energetskim razredom A++ ili višim.

Veš mašina i sušilica

– Odjeću perite na nižim temperaturama (30°C ili 40°C).– Perilica punog kapaciteta troši manje energije po kilogramu rublja.– Ako je moguće, sušite rublje prirodnim putem umjesto u sušilici.

Hladnjak i zamrzivač

– Hladnjak držite na temperaturi između 3°C i 5°C, a zamrzivač na -18°C.– Redovito čistite stražnji dio hladnjaka od prašine.

– Nemojte često otvarati vrata hladnjaka i držite ih otvorena što je kraće moguće.– Primjenom ovih mjera može se značajno smanjiti potrošnja električne energije i smanjiti računi za struju.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.