4.9.2024. 13:08
0
Kako posluju divovi bh. vojne industrije?
Već je poznato da namjenska industrija Bosne i Hercegovine bilježi sjajne rezultate ove godine.

BiznisInfo.ba donosi jedinstven i ekskluzivan pregled kako su poslovale vodeće firme namjenske industrije u FBiH u prvoj polovini ove godine.

Iz ovih podataka se najbolje vidi kakav preporod su doživjele domaće kompanije, što daje nadu će se nastaviti s ekspanzijom.

Igman je lider sektora

Ukupni prihodi kompanije Igman iz Konjica, koja je i dalje lider industrije, za prvih šest mjeseci ove godine bili su 89,3 miliona KM. To je ogroman rast u odnosu na oko 39,2 miliona iz prvog polugodišta prošle godine. Najviše novca i ove godine stiglo je sa stranih tržišta.

Konačna zarada, odnosno neto dobit kompanije u prvoj polovini ove godine iznosila tek oko 700 hiljada KM, za razliku od oko 2,5 miliona iz istog perioda lani.

Osim toga, Igman je nastavio s investicijama pa se očekuje novo obaranje rekorda do kraja godine, ali i u narednom periodu.

Ginex – čudo iz Goražda

Firma Unis Ginex iz Goražda ostvarila je u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 45,3 miliona KM. Ovo je veliki rast u odnosu na 33,1 milion iz prvog polugodišta prošle godine.

Također, ovo predstavlja kontinuitet rasta prihoda vodeće goraždanske kompanije i jedne od naših najvećih firmi koje se bave vojnom, odnosno namjenskom industrijom.

Firma je ostvarila i fenomenalan finansijski rezultat. Naime, neto dobit, odnosno čista zarada za pola godine je bila 18 miliona KM, što je tri puta više nego u istom periodu 2023.

Pretis – na raketni pogon

Kompanija Pretis iz Vogošće, jedan od lidera domaće namjenske industrije, ostvarila je u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od oko 51,3 miliona KM. Ovo je veliko povećenje u odnosu na 39,3 miliona iz istog perioda prošle godine.

Poređenja radi, 2022. su ukupni prihodi za cijelu godinu iznosili oko 53 miliona KM, a godinu prije toga 45 miliona maraka. Ako ovako nastavi Pretis će preći cifru od 100 miliona KM prihova ove godine.

U prvoj polovini ove godine firma je poslovala s dobiti od 11,8 miliona maraka, što je također rast u odnosu na oko 8 miliona maraka iz istog perioda prošle godine.

Čudesni Binas

Kompanija Binas iz Bugojna ostvarila je u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 19,3 miliona KM. Ovo je dramatično povećanje prihoda u odnosu na raniji period. Binas prethodnih godina nije objavljivao polugodišnje izvještaje, pa tačna usporedba nije moguća.

No, koliko je poslovanje unapređeno govori podatak da je firma za pola godina imala prihode skoro kao u cijeloj prošloj godini, te oko 2,5 puta veće nego u cijeloj 2022. godini. Naime, prošle godine je ovaj proizvođač eksploziva imao prihode od oko 25 miliona maraka, a godinu ranije u visini od 8 miliona KM.

Neto dobit kompanije u prvoj polovini ove godine bila je oko 1,4 miliona KM.

BNT-TMiH se preporodio

Kompanija BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik dramatično je povećala prihode ove godine.

Naime, firma je u prvoj polovini godina imala ukupne prihode od 17,8 miliona maraka. Kompanija se, između ostalog, bavi proizvodnjom topova, haubica i minobacača.

O kakvom rezultatu je riječ, govori podatak da su u cijeloj prošloj godini prihodi ove firme iznosili 13,7 miliona KM, a godinu prije toga 12,6 miliona maraka.

Osim toga, firma je za pola godine ostvarila dobit od 1,3 miliona KM. Lani je za cijelu godinu dobit bila oko 311 hiljada KM, a godinu prije toga BNT-TMiH je poslovao s gubitkom od preko 5 miliona maraka.

Dakle, slobodno se može reći da je ova kompanija doživjela potpuni preporod jer ima veće prihode za šest mjeseci nego što je lani imala za cijelu godinu.

Prema nekim najavama, ove godine bi realizacija proizvodnje mogla biti blizu 40 miliona KM.

PTG – jedan od rijetkih u privatnim rukama

Kompanija Pobjeda Technology Goražde (PTG) imala je u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 35,8 miliona KM. To je nešto manje nego 36,6 miliona KM iz prvog polugodišta lani, ali je svejedno dobar rezultat.

Firma je imala dobit od oko 4 miliona, slično kao i u prvih šest mjeseci prošle godine.

Za razliku od gore spominjanih firmi koje su u većinskom vlasništvu FBiH, PTG je u privatna kompanija a vlasnici su joj privrednici iz Goražda.

Pobjeda Rudet – Turci među “igračima”

Tu je i kompanija za proizvodnju eksploziva Pobjeda-Rudet Goražde čiji su vlasnici Turci, a koja je za pola godine ostvarila ukupne prihode od 23,3 miliona KM.

To je značajan rast u odnosu na prvu polovinu prošle godine kada su prihodi iznosili 18,6 miliona.

Firma je ostvarila dobit od oko 4 miliona za pola godine, što je porast u odnosu na 2,7 miliona iz istog perioda prethodne godine. Vlasnik goraždanske kompanije je turska firma Kirlioglu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, piše Biznisinfo.ba.

(Erna H.) 

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.