13.7.2023. 13:42
4
Hvatanje zraka i traženje manevarskog prostora do sljedeće blokade: Međunarodna zajednica pravi ustupke Dodiku
FOTO: Dnevni Avaz/ARHIV
Glavna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelina Eichhorst službeno je boravila u Sarajevu. Održala je jučer ujutru i sastanak u zgradi Delegacije EU-a, na kojem su bili i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i drugi dužnosnici vladajućih stranaka.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponudio je svoje uvjete za smirivanje krize u Bosni i Hercegovini, napominjemo one krize koju je sam proizveo, nakon što ga je direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst jučer pozvala na sastanak. 

Deeskalacija je, kako je rekao novinarima na presu nakon sastanka, da “svi povuku sporne odluke” a da se nakon toga razgovara o daljim koracima, prenijela je Hina. 

“Niko ne osporava teritorijalni integritet BiH pa ni mi”, rekao je Dodik, dodajući kako je njemu problem suverenitet države jer on, kako tvrdi, ovisi o intervenciji stranaca.

Politička analitičarka Tanja Topić je za portal Source kazala da se zanimljivo Dodikovo postavljanje uvjeta kao i povratak na put evropskih integracija. 

"Zanimljiv je Dodikov povratak na put evropskih integracija, donedavno je i nakon dobijenog kandidatskog statusa BiH govorio da će se EU raspasti prije nego BiH uđe u nju, širio euroskepticizam i prijetio da će Narodna skupština RS donijeti odluku o istupanju ovog entiteta iz EU integracija. On se na sastanku pojavio kao neko ko postavlja uslove, a čini mi se da nije bio u poziciji nekog ko to može nakon zadnjih odluka.", podsjeća Topić.

Utisak sastanka sa međunarodnom zajednicom je da je Dodiku data nova šansa, ističe Topić. 

"Utisak je da mu je i od strane dijela međunarodne zajednice data šansa i stvorena izlazna strategija, jedno džentlmensko solomonsko rješenje. Zanimljivo je šta on traži, prije svega mislim na zahtjev da Visoki predstavnik povuče svoje odluke da bi on povukao svoje, što mislim da bi u slučaju ispunjenja ovog ultimatuma bio završni udarac OHR-u. ", tvrdi Topić. 

Dodik kudi koga stigne. 

"Krajem juna Dodik je govorio kako je Bakir Izetbegović islamizirao politički sistem, da bi na konferenciji nakon jučerašnjeg sastanka hvalio konstruktivnost SDA, a kudio pristup Trojke. Jučerašnji sastanak vidim kao hvatanje zraka i traženje manevarskog prostora, a i spremnost međunarodne zajednice da učini ustupke kako ne bi došlo do dalje eskalacije. I tako u nedogled do sljedeće najveće krize i blokade.", zaključuje Topić za Source. 

Dodik uvjetuje 

Sada kao svoj prvi uvjet za smirivanje krize, koju je napominjemo sam proizveo, postavlja popunu pozicije ministra finansija u Vijeću ministara BiH na kojoj bi trebao biti kandidat iz njegove stranke. Stranke bošnjačko-građanskog bloka ne žele dati saglasnost za to dok Dodik ne prestane podrivati Ustavni sud BiH. Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je danas kazala da joj treba politička podrška. 

Za ministra finansija, umjesto Zorana Tegeltije SNSD je predložio Srđana Amidžića, a na mjesto dopredsjedacajućeg aktuelnog ministra spoljne trgovine Stašu Košarca.

“To je svakako jedno od pitanja koje treba riješiti. Ne možemo prilaziti na način to može, ovo ćemo uzeti, ucjenjivati. Moja obveza je da predložim odluku samo trebam političku saglasnost”, rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Dodik je kazao da bez rješavanja statusa Ustavnog suda BiH, odnosno bez eliminiranja troje stranih sudija, neće biti nikakvog napretka. 

Upad SIPA-e "smirio" Dodika, trudi se i dalje da svojim glasačima pokaže da institucije države ne rade 

Dodikova reakcija, koja navodno nudi smirivanje krize, odnosno “povlačenje na početne pozicije”, uslijedila je nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po zahtjevu Tužilaštva BiH ušla u prostorije Službenog glasnika RS-a.

Uslijedilo je to nakon što je Službeni glasnik RS-a objavio zakone donesene u Narodnoj skupštini RS-a kojima je u tom entitetu zabranjeno objavljivanje, odnosno provedba odluka visokog predstavnika Christiana Schmitda te provedba presuda Ustavnog suda BiH.

Dodiku, kao i direktoru entitetskog Službenog glasnika Milošu Lukiću, sada zbog toga prijeti krivični progon, a u Tužilaštvu BiH već je formiran tročlani tužilački tim koji je zadužen za taj predmet, što je Tužilaštvo i prethodno saopćilo. 

Vlasti u RS-u su prošlog vikenda hitno postavile Lukića na poziciju direktora jer su dvoje njegovih prethodnika za manje od mjesec dana podnijeli ostavke, upravo u strahu od krivičnog progona, o čemu smo ranije govorili. 

(Piše: Erna Hadžić) 

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.