20.6.2023. 8:10
0
“Zmajevi” nemaju pravo na kiks
FOTO: FS BIH
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas na stadionu Bilino polje u Zenici igra protiv Luksemburga meč četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Luksemburg igra se od 20.45 sati, uz direktan prijenos u programu BHRT-a.

“Zmajevi” su u prva tri kvalifikacijska meča savladali samo Island i to u Zenici na startu kvalifikacija sa 3:0. Potom su u naredna dva gostovanja glatko izgubili – od Slovačke sa 0:2 i Portugala sa 0:3.

Luksemburg je, pak, na otvaranju kao gost iznenadio Slovačku, odigravši neriješeno 0:0. Nakon toga su na svom terenu izgubili od Portugala s 0:6, te u subotu s 2:0 savladali Lihtenštajn, pa s bodom više ulaze u duel protiv Bosne i Hercegovine, kojoj je pobjeda imperativ.

Jednostavno, “Zmajevi”, koje predvodi Edin Džeko, više nemaju pravo na kiks kako bi sačuvali šanse za jednu od prve dvije pozicije koje vode na Evropsko prvenstvo iduće godine u Njemačkoj.

“Garantujem da imamo odličnu perspektivu, sa mladim igračima i ja koliko budem trajao otvorit ću ta vrata što više budem mogao i što se tiče naših momaka koji su rođeni vani i što nađemo u domaćem prvenstvu.

Današnja reprezentacija nije vrh evropskog nogometa, kao što je jučer bila, ali sigurno može biti. Treba malo vremena i podrške tim momcima. Oni još puno uče”, kazao je selektor BiH Faruk Hadžibegić.

Napominje kako igraju protiv reprezentacije koja je sve uložila da bude vrh evropskog nogometa, te da su u tom cilju napravili i novi nacionalni stadion.

To znači da vjeruju u svoj nogomet, a pozvali su i neke strane nogometaše da igraju za Luksemburg.

“Mi imamo sreću da imamo naše mlade igrače, koji su rođeni u inostranstvu. Da pojačamo domaću ligu i treba njima dati vremena. Mi nismo vrh, ali idemo prema tome.

Našoj ekipi i tim momcima treba dati vremena”, poručio je Hadžibegić, koji je ipak podvukao kako žele biti među dvije prvoplasirane ekipe i na kraju ovih kvalifikacija.

Prvo kolo: Bosna i Hercegovina – Island 3:0, Portugal – Lihtenštajn 4:0, Slovačka – Luksemburg 0:0.

Drugo kolo: Lihtenštajn – Island 0:7, Luksemburg – Portugal 0:6, Slovačka – Bosna i Hercegovina 2:0.

Treće kolo (17. juni): Luksemburg – Lihtenštajn 2:0, Island – Slovačka 1:2, Portugal – Bosna i Hercegovina 3:0.

Četvrto kolo (20. juni): Bosna i Hercegovina – Luksemburg, Island – Portugal, Lihtenštajn – Slovačka.

Poredak: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg 4, BiH 3, Island 3, Lihtenštajn bez bodova.

Nakon deset kola, dvije prvoplasirane selekcije izborit će pravo nastupa na završnici EURO 2024. u Njemačkoj.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.