18.5.2024. 14:21
1
Kako se “kradu” igrači: Nema tu ljubavi, ponudiš mu stan, milion eura…
FOTO: Damir Hajdarbašić/Reprezentacija.ba
Ratna razaranja, a onda još decenije lopovluka, nepotizma i neobrazovanja, uveliko su unazadile fudbalski sistem Bosne i Hercegovine u odnosu na zapadne standarde.

S druge strane te iste okolnosti stvorile su poseban fenomen – a to je da upravo ti zapadni standardi stvaraju igrače za BiH. Generacija koja se plasirala na SP 2014 bila je mahom oslonjena na igrače koji su profesionalno stasali u Europi ili Americi, a i danas je kvalitet reprezentacije većinom oslonjen na isti profil igrača.

U takvim okolnostima izuzetno je važan posao lobiranja na pridobijanju igrača koji su već dijelom stranih reprezentacija. Sa svakom novom generacijom rođenom van granica BiH, emocije prema domovini sve više blijede, pa je ovaj zadatak sve teži i teži.

Bh. javnost nije svjesna da je javna tajna da države poput Austrije koje imaju čest odlijev “fudbalske inteligencije” imaju milionske fondove kako bi zaustavile igrače da obuku dresove drugih država.

Konkretno, jedan Amar Dedić mogao je od Austrije sigurno dobiti milione da je obukao njihov dres. Da klubovima očigledno nije drago ni da im se treneri angažuju van svoje baze pokazuje i primjer Zlatana Bajramovića koji će očigledno gubiti značajan dio plate u klubu svaki put kada bude praktično volonterski angažovan u BiH.

Uz to također je javna tajna da igrači, ali i treneri koji “izdaju” državu u kojoj su odrasli automatski dobijaju puno lošiji status u svojim klubovima.

Možda je to i korektno. Ali bilo korektno ili ne, nama ostaje da se protiv toga teško boriti.

A koliko je novac često ispred emocija najbolje su govorile riječi pokojnog Miroslava Blaževića u periodu dok je Hrvatska nakon Mladena Petrića pokušavala Švicarskoj “maznuti” i Ivana Rakitića.

“Sine moj nema tu previše ljubavi. Igraču moraš ponuditi stan, milion eura, posao za porodicu…” komentarisao je tada legendarni Ćiro.

Na sreću emocije mladih Bosanaca i Hercegovaca prema domovini su još uvijek takve da bez puno razmišljanja odbijaju Njemačku, Švedsku, Austriju, SAD i mnoge druge puno bogatije i fudbalski uspješnije zemlje.

Pitanje je do kada. A kada će se u ovaj posao morati priključiti i FS BiH, država, ali i privrednici sa finansijskim injekcijama, piše Reprezentacija.ba.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.