26.12.2016. 20:00
0
Jedite ga svaki dan: Pet razloga zašto je kupus kralj zime
Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena. Ljekovita svojstva su mu ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje kroz cijelu godinu, a osobito tijekom zime.

1. Snaži imunitet 
U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za ovom hranjivom tvari. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom. 

2. Potiče probavu i mršavljenje 
Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda koja se preporučuje osobama na dijeti. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom da ima i visoki postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti dišne puteve 
Sok od kupusa (dovoljno je u sokovniku iscijediti tekućinu iz glavice svježeg kupusa) djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju dišnih putova kod bronhitisa ili astme. 

4. Čuva zdravlje želuca 
Kao i drugo povrće iz reda krstašica, i kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminira bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzorčnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, prije svakog glavnog obroka. 

5. Smanjuje upale u tijelu 
Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka.

Savjet plus: 
Kad kupujete bijeli ili crveni kupus birajte plodove tvrdih i tijesno priljubljenih listova bez mrlja. U hladnjaku ga možete držati i tjedan dana. 

(Merima Druškić/dnevnik.hr)

Kupus
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.