Bajramske poslastice širom svijeta: Tufahija predstavljena kao tradicionalni bh. desert
Muslimani danas obilježavaju ramazanski Bajram, a trpezarije širom svijeta krase neke od dobro poznatih deserta.
Tako je popularni kulinarski magazin Taste Atlas napravio listu tradicionalnih bajramskih poslastica, a nije izostavljena ni tufahija, koja je predstavljena kao tradicionalni bosanskohercegovački desert.
- Tradiciju konzumiranja poslastica za Bajram započeli su muslimani u Medini, u Saudijskoj Arabiji, gdje su ljudi koristili dostupne sastojke za kuhanje kao što su hurme i med za svoje svečanosti. Sadržaj šećera u obje namirnice veliki je energetski poticaj nakon mjesec dana posta, naveli su iz Taste Atlasa.
A tufahiju su opisali kao desert od jabuka koje se kuhaju u vodi i šećeru sa filom od kreme od badema ili oraha, koje se zatim kratko zapeku i preliju šećernim sirupom. Porijeklo poslastice naveli su kao perzijsko, ali navode da je u Bosnu stigla s Osmanlijama koji su u prošlosti vladali zemljom.
Na listi se nalaze još egipatske kunefe i turski lokum, afganistanski lokum, ali i libanonski desert ma‘amoul (koji izgledom podsjeća na naše tradicionalne šape), iranski specijalitet sholeh zard (puding od riže sa šafranom) i indonezijski lapis legit (koji izgledom podsjeća na tortu mađaricu).
(Erna H.)