21.4.2023. 21:15
0
Bajramske poslastice širom svijeta: Tufahija predstavljena kao tradicionalni bh. desert
FOTO: Ilustracija
Muslimani danas obilježavaju ramazanski Bajram, a trpezarije širom svijeta krase neke od dobro poznatih deserta.

Tako je popularni kulinarski magazin Taste Atlas napravio listu tradicionalnih bajramskih poslastica, a nije izostavljena ni tufahija, koja je predstavljena kao tradicionalni bosanskohercegovački desert.

- Tradiciju konzumiranja poslastica za Bajram započeli su muslimani u Medini, u Saudijskoj Arabiji, gdje su ljudi koristili dostupne sastojke za kuhanje kao što su hurme i med za svoje svečanosti. Sadržaj šećera u obje namirnice veliki je energetski poticaj nakon mjesec dana posta, naveli su iz Taste Atlasa.

A tufahiju su opisali kao desert od jabuka koje se kuhaju u vodi i šećeru sa filom od kreme od badema ili oraha, koje se zatim kratko zapeku i preliju šećernim sirupom. Porijeklo poslastice naveli su kao perzijsko, ali navode da je u Bosnu stigla s Osmanlijama koji su u prošlosti vladali zemljom.

Na listi se nalaze još egipatske kunefe i turski lokum, afganistanski lokum, ali i libanonski desert ma‘amoul (koji izgledom podsjeća na naše tradicionalne šape), iranski specijalitet sholeh zard (puding od riže sa šafranom) i indonezijski lapis legit (koji izgledom podsjeća na tortu mađaricu).

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.