22.4.2023. 17:55
0
Cijena šećera dostigla maksimum: Bit će još skuplji
FOTO: Ilustracija
Fjučersi na sirovi šećer su posljednjih dana porasli na oko 50 evrocenti po kilogramu i dostigli 11-godišnji maksimum, a analitičari predviđaju da će cijena šećera i dalje rasti u slučaju lošeg vremena koji utiče na proizvodnju te namirnice.

“Rastuće cijene šećera mogu da se prenesu na krajnje potrošače u vidu poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolada, bombona”, objavio je CNBC, a prenosi Tanjug.

Prema višem analitičaru u platformi za analizu podataka DNEXT Džonu Stensfildu, podrazumjeva se da rast cijena šećera utiče na porast cijena konditorskih proizvoda i napitaka na bazi šećera.

Cijene prerađene hrane već rastu na globalnom nivou.

“U čokoladici imate mlijeko, kakao prah i ostalo, a ti troškovi takođe rastu. Tu su i troškovi energije i rada, a sve pomenuto utiče na proizvodnju i rast cijena takve vrste robe”, dodaje Stensfild.

Brazil je najveći svjetski proizvođač šećera, ali kiša u ovoj zemlji za sada usporava aprilsku žetvu šećerne trske.

Na drugom mjestu svjetskih proizvođača je Indija, u kojoj takođe nema povoljnih vremenskih uslova za dobar rod šećerne trske.

Početkom aprila, udruženje All India Sugar Trade Association je smanjilo svoje procjene proizvodnje šećera za skoro tri odsto za rodnu godinu od oktobra 2022. do septembra 2023.

Stručnjaci strahuju od klimatskog fenomena “El Ninjo”, koji bi u drugoj polovini godine mogao negativno da utiče na rod šećerne trske i šećerne repe, prije svega u azijskim zemljama.

(Erna H.) 

ŠEĆER
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.