4.4.2017. 13:55
1
Bakir priznao da su Hrvati majorizirani, Dodik kao Majka Tereza, a Vučić je samo predsjednik koji nije želio da bude predsjednik
FOTO: Vijesti.ba
Čudna jada od Mostara grada, sve od lani, pa evo do sada. Ovom rečenicom bi se mogao opisati jučerašnji sastanak lidera regiona u hercegovačkom dragulju na Neretvi, Mostaru.

Na sastanku, pa kasnije i svečanoj večeri, prisustvoali su članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović (domaćin skupa) i Mladen Ivanić. Pored njih, tu je bio i predsjednik RS-a, Milorad Dodik, kao i novoizabrani predsjednik Srbije te još uvijek aktuelni premijer te zemlje, Aleksandar Vučić. Marinko Čavara, predsjednik FBiH, je također bio dio skupa, baš kao i Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore. Šlag na tortu je premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

Na sastanku koji bi trebao da donese određenu dozu smirivanja tenzija i političkog mira na vatrenom Balkanu izrečeno je nekoliko rečenica za koje je potrebna dodatna analiza, pošto s obzirom na ranije izrečene stavove određenih ljudi baš i nemaju veze sa zdravim razumom. Krenut ćemo redom.

1) Bakir Izetbegović: Podržat ćemo Hrvate da dobiju legitimne predstavnike kada prestanu priče o podjelama

Predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović, je poznat kao neko ko u datom trenutku daje blago rečeno čudne izjave, pa tako zbunjuje i njegova nova izjava koja se tiče Izbornog zakona. 

Od čovjeka koji je svojevremeno za 300.000 glasova obećao 100.000 novih radnih mjesta (i dalje smo na pola miliona nezaposlenih osoba u našoj zemlji), preko čovjeka koji je rekao kako je Općina Centar Sarajevo bitnija od deset drugih općina u BiH, jučer smo stigli do još jedne antologijske izjave, gdje je prvi čovjek Bošnjaka priznao da Hrvati do sada nisu imali legitimne predstavnike u Bosni i Hercegovini. Pa nije onda ni čudo što Hrvati u BiH na sav glas pričaju kako su majorizirani. Bakir jučer prizna da jesu. 

"Razgovarali smo o tome kako da unaprijedimo stvari u regionu, kako da postignemo povjerenje u BiH. Podržat ćemo Hrvate da dobiju legitimne predstavnike kada prestanu priče o podjelama i nekim drugim entitetima", rekao je jučer Bakir Izetbegović.

Upravo o toj ravnopravnosti Hrvata u BiH jučer su razgovarali Dragan Čović i Andrej Plenković, koji su istakli da je to ključ svega. 

2) Novoizabrani predsjednik Srbije koji nije želio da bude predsjednik

Aleksandar Vučić je ostvario uvjerljivu pobjedu na Predsjedničkim izborima u Srbiji. Međutim, ono što je posebno zanimljivo je to da je Vučić prije samo nekoliko mjeseci tvrdio da mu ne pada na um da bude novi predsjednik Srbije.

"Ne pada mi na pamet da budem predsjednik Srbije. Neću da izlazim na predsjedničke izbore. Meni je narod dao povjerenje da budem predsjednik Vlade Srbije", rekao je prije godinu dana Vučić.

I nakon toga, Vučić odluči da se kandiduje na izborima za šefa Srbije, a osim toga u letu potkači svog dojučerašnjeg drugog mentora, Tomislava Nikolića, koji je ostao sam na svijetu i kojeg niko nije podržao (već ranije je potkačio prvog mentora, Vojislava Šešelja). Vučić, iako je tvrdio da mu ne pada na um da bude predsjednik, sada je novi predsjednik Srbije. U Mostaru je jučer isticao da ga samo zanima budućnost regiona. Nešto što ponavlja u posljednje vrijeme jako često. Valjda i to neće promijeniti, s obzirom da je od 1995. godine mnogo toga promijenio kod sebe, počevši sa preobraženjem iz radikala u proevropskog naprednjaka.

3) Milorad copy - paste mišljenje drugog Dodik

Milorad Dodik je neko ko je poznat po promjenama vlastite kože još od početka njegove političke karijere, tako da njegove jučerašnje izjave ne trebaju da čude balkansku javnost. Uostalom, to je čovjek koji se vješto drži uz stavove političara iz Rusije i Srbije, pa nije ni čudo što je jučer izigravao mirotvorca Ujedinjenih nacija i recitovao Vučićeve, mislim, svoje riječi.

"Trebamo potvrditi dobre odnose u regiji, a tome će doprinijeti izbor Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. Očekivati je da se poboljšaju odnosi i između Srbije i Hrvatske. Ne vjerujem u priče da je region nestabilan i da može doći do sukoba. U BiH imamo brojne probleme, ali je neutemeljena priča da je ovaj prostor središte potencijalne krize i sukoba"
, rekao je jučer Dodik.

Da prvo razjasnimo samo jednu stvar, radi se o čovjeku koji je ne tako davno otvoreno podržavao izbor Borisa Tadića za šefa Srbije, te je na tim skupovima otvoreno govorio protiv Aleksandra Vučića, da bi kasnije otvoreno podržavao Vučića kada je ovaj izabran za šefa Vlade Srbije.

Osim toga, radi se o čovjeku koji je kreator neustavnog referenduma, čovjeku koji stalno maše prijetnjama secesije, a jučer je u Mostaru govorio da BiH nije središte krize ili sukoba. 

"RS se ne sprema na rat, ali je spremna da brani svoju teritoriju. Kada bi nas napali, to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i bilo kakvi pokušaji te vrste bi nas definitivno izbacili iz BiH u kojoj mi ne bismo ostali ni minute", rekao je nedavno Milorad Dodik.

4) Licemjerje zagrebačkog pakovanja sa sumnjivim rokom trajanja

Andrej Plenković, kao i njegova predsjednica koja je ovih dana okupirana nekakvim teroristima u BiH, kažu kako ne žele da se miješaju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Uredu. Samo nije jasno šta je onda uplitanje u izmjene Izbornog zakona u BiH? Plenkoviću je to "minimum za ravnopravnost Hrvata u BiH". A tamam im još dobro dođe Izetbegovićevo priznanje sa početka teksta. Oni se ne miješaju u pravljenje torte, a upravo su kupili sve sastojke za nju?!

Hrvatima u BiH, koji imaju hrvatske putovnice, jedino još treba službeno priznanje trećeg entiteta pa da imaju sve pod milom guzicom što im treba. Osim toga, zanimljivo je kako se vladajuća HDZ struktura u BiH predstavlja kao najvećim zaštitnicima Hrvata. Imali smo nedavno primjer Borjane Krišto koja je kamenovana od strane Hrvata, ali koja je nakon toga rekla kako je ništa ne može uplašiti, te da je uz nju njen narod.

Nadam se samo da taj "njen narod" zna i za njenu snahu, Tihanu Krželj, čijem je udruženju "Hrvatska žena Livno" država BiH do sada poklonila 100.000 KM. To su naše pare, narode glupi!

Novinar: Haris Ahbabović

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.