7.8.2023. 16:19
0
EU sprema ogromnu kaznu za TikTok zbog kršenja privatnosti djece
FOTO: Ilustracija
TikTok bi potencijalno mogao biti kažnjen milionima eura zbog kršenja privatnosti djece, nakon presude regulatora za zaštitu podataka EU.

Evropski odbor za zaštitu podataka saopštio je da je izdao obavezujuću odluku o platformi za razmjenu videosnimaka, koja je u kineskom vlasništvu, a odnosi se na obradu podataka o djeci.

Regulator je “donio odluku o rješavanju spora” nakon što je Tiktok podnio pravni prigovor na raniju presudu u Irskoj, gdje se nalazi evropsko sjedište kompanije. Očekuje se da će kazna biti izrečena u naredne četiri sedmice.

Odluka EU uslijedila je nakon istrage irskog komesara za zaštitu podataka 2021. o nivou usklađenosti TikToka sa Općom uredbom o zaštiti podataka EU i načinu na koji postupa sa podacima djece uzrasta od 13 do 17 godina.

TikTok je u petak najavio niz novih funkcija za evropske korisnike s ciljem poboljšanja usklađenosti s novim propisima Evropske unije o sadržaju koji stupaju na snagu 25. augusta.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, TikTok, Google, Facebook i druge velike internet platforme morat će da kontrolišu nelegalni sadržaj na svojim platformama, zabranjuju određene prakse oglašavanja i dijele podatke sa vlastima.

Nakon što je TikTok prošlog mjeseca pristao na dobrovoljni “stres test” u svom sjedištu u Dablinu, evropski komesar za tehnologiju Thierry Breton rekao je da kompanija mora da uradi više stvari kako bi bila u potpunosti usklađena.

(Erna H.) 

EUTIKTOK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.