15.9.2024. 18:27
0
Sladić o padavinama koje su pogodile Austriju i Češku: Poznati meteorolog otkrio imaju li građani BiH razloga za strah
Bh. meteorolog Nedim Sladić oglasio se nakon što su poplave pogodile srednju Evropu.

Istakao je da je u proteklih 24 sata na širem bečkom području palo preko 100 litara po kvadratnom metru, pri čemu pojedine okolne stanice mjere i duplo veće količine od navedene.

"Već smo jučer objasnili pozadinu ovog problema, te prema tome neće biti bitnijeg ponavljanja teksta. Kontakt dvije zračne mase različitog porijekla i kontinuirani dotok vlage sa Crnog Mora preko Karpata donosi obilje vlage te veće ohlađivanje zraka koje je Češkoj Republici i Austriji naposlijetku i uzrokovalo poplave", poručuje Sladić na početku.

Dodaje da se ciklona, koja se nalazi nad Panonskom nizijom, sada zadržava centrom nad Vojvodinom te se sporo kreće retrogradno prema zapadu (umjesto očekivanog premještanja na istok), donoseći danas obilnije padavine ostatku Austrije.

"Osim padavina nastavlja i jak vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Vidimo da postoji i velika prostorna razlika u količini padavina (od gotovo tragova ili nimalo kiše u južnoj Štajerskoj, do potopa na sjeveroistoku Austrije), koju diktira alpsko područje, pa je Slovenija poprilično zanimljiva ovdje - ljubljanska kotlina također ima tek mjerljive tragove kiše", ističe Sladić.

Navodi da su ova područja pošteđena zbog tzv. karavanškog fena, gdje se glavnina kondenzuje i samim tim padavine ispadaju sa navjetrinske strane Alpa.

"Potom se spuštanjem poput slapa niz zavjetrinsku stranu planine usljed hidrauličkog skoka isušuje zrak putem generisanih turbulentnih vrtloga koja zbog svojeg geografskog položaja naročito pogoduje Ljubljani. Ranije istaknuto, Bosnu i Hercegovinu ne očekuju problemi", zaključuje Sladić.

Ranije je Sladić naglasio da, osim povremeno i kratkotrajno jakih udara sjeverca i sjeverozapadnjaka tokom nedjelje, Bosnu i Hercegovinu ne očekuje ništa više te razloga za zabrinutost nema.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.