22.7.2024. 19:16
0
Velika košarkaška revolucija: Uvodi se šut za četiri poena!
Košarka je zbog svog kompleksnosti često podložna promjenama, a u historiji ih je doživjela mnogo. Prije svega, bila je sport u kojem nije postojao dribling, pa ni šut za tri poena, ali to se sve vremenom mijenjalo.

Sada je vrijeme za novu promjenu, a ona će svoj debi u zvaničnim FIBA-inim takmičenjima doživjeti na Filipinima.

Koncept je sličan onom koje u NBA ligi postoji neko vrijeme kroz Ol-star događaje, a sada će biti standardni dio filipinskog prvenstva, što je znak da se testira novi koncept u realnim situacijama. 

Kako su prenijeli filipinski mediji, ovo pravilo će biti primijenjeno tokom Kupa guvernera, koji starta sredinom augusta. 

Linija će biti postavljena na udaljenosti od koša 8.20 metara, dok je prema FIBA pravilima trenutna udaljenost trojke 6.75 metara. Podsjećanja radi, polovina terena se nalazi na 14 metara od čeonog auta, odnosno 12.42 metara od koša.

Jedan od najzaslužnijih za implementaciju ovog pravila je američki košarkaš Steph Curry, koji je sa svojim šutevima čak i dalje od potencijalne linije za četiri poena napravio revoluciju u košarci.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.