10.9.2023. 16:35
0
Mundobasket: Njemačka prvak svijeta!
Reprezentacija Njemačke je novi prvak svijeta u košarci nakon što su u finalu Svjetskog prvenstva savladali Srbiju sa 83:77.

Srbija otvara utakmicu serijom 5:0, ali Njemačka nije dozvolila da se Orlovi rano odvoje i ubrzo je utakmica dovedena u egal. Problem za Orlove predstavljala je povreda Ognjena Dobrića koji je već nakon dvije minute morao u svlačionicu.

Ekipe su se sve do finiša prve dionice smjenjivale u vodstvu. Ipak, Srbija je bila ta koja je odigrala nešto bolju završnicu i nakon 10 minuta igre imala je tri poena prednosti, 26:23.

Drugi period donosi pravu rezultatsku klackalicu. Oba tima su imala svoje periode igre, a dominirali su u tim trenucima Bogdan Bogdanović i Dennis Schroder.

Odlična košarka se igrala u Manili, a na odmor se otišlo neriješenim rezultatom 47:47 i finale je bilo potpuno otvoreno.

Schroder je u nastavku meča pogađao sve što je mogao. Uslijedile su potom i neke veoma kontroverzne sudijske odluke u korist Njemačke koja je na dvije minute prije kraja trećeg perioda otišla na dvocifrenu prednost, 64:53.


Nije tim Svetislava Pešića uspio napraviti neku seriju u preostale dvije minute. Njemačka je Srbiju potpuno neutralisala i na ulasku u posljednju dionicu imala je 12 poena prednosti, 69:57.

Srbija naravno nije odustajala. Uspjeli su dobro otvoriti posljednju dionici u vratiti se u meč, te su spustili zaostatak na samo minus sedam (71:64) prije prvog time-outa kojeg je zvao njemački selektor.

Aleksa Avramović je igrao utakmicu života. Pogodio je trojku za 73:69, ali usprkos dobroj odbrani Voigtmann odmah uzvraća i ponovo podiže prednost na plus sedam.
Stalo je potom Srbiju. Nisu iskoristili nekoliko napada i činilo se kako je Njemačka završila posao u ovom meču. Međutim, tako nije mislio Aleksa Avramović.

Nevjerovatni bek selekcije Srbije pogađa trojku, a zatim i tri bacanja i vraća Srbiju u igru na minut i po prije kraja, 78:75. Bogdanović potom krade loptu, Gudurić je imao šansu da trojkom izjednači, ali promašuje. 
Uspjela je Srbija doći na minus dva preko Gudurića, ali Schroder je tu kada treba i pogađa za 81:77 na 20 sekundi do kraja meča. Avramović promašuje šut za tri, Gudurić baca loptu u bunar i to je bilo to od Srbije u ovom meču.

Nijemce je do pobjede u finalu vodio Dennis Schroder s 27 poena, a Franz Wagner je dodao 19. Kod Srbije Aleksa Avramović je ubacio 21.
(Ajdin B.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.