Talijani su majstori za napraviti slasne zalogaje, a ako ste se zasitili pizza i tjestenine, možda trebate probati bruschette. Hrskave zalogaje hljeba Žarko Marić je iskombinovao sa lososom i namazom od sira.
Sastojci:
150 g dimljenog lososa
1 kukuruzni baguette
namaz:
150 g krem sira
4 kašike jogurta
2 češnja bijelog luka
preljev:
4 kašike maslinovog ulja
sok 1 limuna
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
dodatak:
cherry paradajz
svježi bosiljak
Najprije pripremite namaz od krem sira (možete koristiti i svježi, ili mladi sir) kojem je potrebno dodati jogurt i sitno nasjeckan bijeli luk. Po želji, u ovaj namaz možete dodati malo soli i bibera. Sastojke izmiješajte dok ne dobijete kremasti namaz.
U drugoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok te origano i bosiljak.
Ukoliko ste u mogućnosti nabavite svježi file lososa, ali i sa smrznutim dimljenim lososom vaše će bruschette biti odlične. Losos kratko prepržite u tavi, pa ga rukama natrgajte u zalogaje.
Baguette isjecite na kriške, pa ih premažite maslinovim uljem sa obje strane. Kratko ih istostirajte kako bi pecivo postalo hrskavo. Žarki je i ovoga puta u pripremi jela pomogao
Tefal!
Istostirane kriške najprije namažite namazom od sira, pa po njemu stavite komade lososa. Zatim, po ribi stavite polovice cherry paradajza i listić svježeg bosiljka. Na kraju vaše bruschette prelijte umakom od maslinovog ulja, limuna i začina. Svaki novi zalogaj bit će bolji od prethodnog.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.