Prva asocijacija na sardine je u većini slučajeva konzerva sa ribom. No, sardine se mogu jednostavno pripremiti i kod kuće, a mnogo su ukusnije od onih konzerviranih.
Sastojci:
1 kg svježih sardina
100 ml maslinovog ulja
1 limun
4 češnja bijelog luka
1 kašika bibera u zrnu
so
Svježa sardina se danas vrlo lako može pronaći u ribarnicama, a tamo možete zamoliti i da vam ih očiste, tako da kad dođete kući odmah možete početi s pripremom jela.
Ribu dobro isperite vodom, pa je posušite papirnim ubrusima. U dubljoj tavi, ili tepsiji, zagrijte maslinovo ulje, pa u njega poredajte sardine. Kada se počnu pržiti pospite ih sa koricom limuna koju ste isjeckali na kockice, dodajte bijeli luk, posolite i stavite zrna bibera. Na kraju ih zalijte sokom limuna, poklopite i na laganoj vatri krčkajte oko 15 minuta.
Tefal je partner dobrog ukusa!
Sardine nemojte miješati kašikom, već povremeno protresite tavu. Poslije 15 minuta ribu skinite s vatre i ostavite je poklopljenu da se ohladi. Uz mekane sardine, koje će se topiti u vašim ustima, možete poslužiti krompir salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.