Ovaj rižoto je zapravo spoj tri različita jela. Uživajte u nevjerovatnoj kombinaciji okusa i aroma!
Sastojci:
grašak s kobasicom:
200 g graška
100 g kobasice po želji
100 ml paradajz sosa
1 luk
maslinovo ulje
so
biber
svježi bosiljak
rižoto:
300 g riže
700 ml vode
20 g putera
20 g parmezana
so
čuftice:
300 g faširanog mesa
30 g parmezana
10 g prezle
1 jaje
so
biber
mljevena crvena paprika
brašno
150 g mozzarelle
100 g suhog mesa
posip:
50 g prezle
50 g parmezana
50 g putera
Zahvaljujući ovom receptu, otkrit ćete kako od tri dobra jela dobiti jedno odlično. Najprije napravite grašak sa kobasicom. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte mu kockice kobasice. Kad se i ona lagano preprži, dodajte paradajz sos, začinite, pa sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte grašak i kuhajte dok grašak ne postane mekan. Ostavite sa strane, pa pripremite rižu.
U većoj šerpi stavite vodu da proključa. Posolite, pa dodajte rižu koju ste prethodno izaprali vodom. Kuhajte oko 7-8 minuta, pa ako riža ne pokupi svu tečnost, slobodno višak tečnosti odstranite i skinite s vatre. U toplu rižu lagano umiješajte parmezan i puter, a nakon toga i pola količine graška.
I za kraj, pripremite čuftice. U faširano meso dodajte prezlu, jaje, začine i parmezan i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete smjesu od koje ćete moći oblikovati čufte. Gotove čufte uvaljajte u brašno pa ih pržite oko 5-7 minuta.
Zatim, pristupite slaganju rižota. Posebnost ovog jela je i u tome što se priprema u kalupu za kuglof. Kalup najprije blago premažite rastopljenim puterom pa pospite s malo prezle i brašnom. Nakon toga, ravnomjerno rasporedite dio rižota koji ste pomiješali s graškom. Po toj smjesi poslažite čuftice koje možete blago pritisnuti rukom kako bi se što bolje ukomponovale u jelo. Po njima rasporedite ostatak graška s kobasicama, a po grašku poslažite kriške mozarelle i suhog mesa. Na kraju dodajte ostatak rižota, pa sve pospite prezlom, parmezanom i listićima putera.
Kuglof stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta. Nakon što ga izvadite iz rerne, sačekajte desetak minuta, pa tek onda rižoto lagano izvadite iz kalupa i to tako što ćete preko kalupa staviti veći tanjur i kalup okrenuti naopačke. Laganim udarcima kuckajte kalup kako bi se kuglof odvojio i ostao u obliku kolača.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.