Meso koje se topi u ustima, a pikantno je, a mirsno je... pa može li bolje?! Teletina koju jednostavno morate probati.
Sastojci:
1 kg teletine s kostima
maslinovo ulje
so
muškatni oraščić
origano
ruzmarin
ljuta crvena paprika
svježi peršun
biber
prilog:
1 luk
1 mrkva
2 krompira
2 češnja bijelog luka
50 g putera
1 kašika tahina
so
biber
svježi peršun
Meso izrežite na veće komade, ili neka vam to učini mesar. Dobro ga operite, pa posušite. Meso poslažite u tepsiju u kojoj ćete ga peći, te ga prelijte maslinovim uljem. Zatim, posolite i pobiberite, te dodajte muškatni oraščić, origano, ruzmarin i ljutu crvenu papriku. Sve dobro izmiješajte i potrudite se da svaki komad mesa dobije podjednako začina i ulja. Na kraju, sve prelijte toplom vodom i stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 90 minuta. Povremeno možete vodom od pečenja polijevati meso. Ako vam sva tečno ispari tokom pečenja, slobdno dodajte još vode.
Pred kraj pečenja mesa, pripremite i ukusni prilog. Prepržite sitnije nasjeckan luk i mrkvu izrezanu na kockice. Kada omekšaju, dodajte kockice krompira i sitno nasjeckan bijeli luk. Dinstajte par minuta, pa sve prelijte toplom vodom (oko 200 ml) i kuhajte dok skoro sva tečnost ne ispari. Tada ugasite vatru, dodajte puter, tahin i začine, pa
Tefal štapnim mikserom izradite pire. Ovaj prilog će se sjajno uklopiti uz sočno i pikantno pečenje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.