Mnogi ljudi su danas alergični na gluten, zbog čega moraju paziti šta jedu. Žarko Marić je pripremio bezglutensku musaku u kojoj će uživati i oni koji nemaju problema s glutenom.
Sastojci:
2 kašike ulja
1 luk
200 ml paradajz sosa
1 kašika bosiljka
1 kašika mješavine začina
1 kašika šećera
200 g prosa
2 tikvice
300 g krompira
2 jaja
200 ml mlijeka
Na ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša prelijte ga paradajz sosom, ili pelat paradajzom. Začinite po želji, dodajte kašiku šećera, i na kraju uspite proso. Riječ je o žitarici koja ne sadrži gluten, koja je lako probavljiva i odličan je izvor proteina.
Sve krčkajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta, a po potrebi možete dodati vode ako vam je umak pregust.
Vatrostalnu zdjelu, ili tepsiju, namastite pa po dnu poredajte tikvice koje ste nasjekli na ploškice. Preko toga izlijte umak od prosa, a po njemu poredajte ploške krompira. Musaku stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Zatim, umutite pjenasto jaja i mlijeko, pa nakon 20 minuta prelijte musaku i vratite je u rernu na još 15 minuta. Žarki je u pripremi ovog jela pomogao
Tefal.
Uz ovu musaku možete poslužiti salatu od kupusa ili kuhanu cveklu.