Ovo tijesto je s vana hrskavo, a iznutra mekano i možete ga puniti čim god želite, odnosno sa svim onim što trenutno imate u kući. Naš kuhar je integralne pitici punio povrćem.
Sastojci:
tijesto:
100 g integralnog brašna
20 g glatkog brašna
20 g mljevenih sjemenki suncokreta
3 kašike ulja
2 kašike vode
80 g svježeg (mladog) sira
so
povrtni fil:
1 kašika maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
1 tikvica
250 g šampinjona
so
biber
mažuran
bosiljak
peršun
preljev:
1 jaje
2 kašike milerama
so
dodaci:
100 g brokule
Integralne pitice su sjajne za svako doba dana. Dakle, možete ih pripremiti i za doručak, kao i za ručak ili večeru. Naš kuhar je ovoga puta koristio povrtni nadjev, ali vi ove pitice možete puniti s čim god želite. To može biti tvrdi sir, gorgonzola, suho meso, narezak, salama... ili šta god nađete u frižideru.
Za tijesto vam je potrebno integralno pšenično brašno i glatko brašno koje pomiješate. Zatim, dodate sjemenke suncokreta koje ste prethodno samljeli, te ulje i vodu. U smjesu dodajte još i svježi ili mladi sir, malo posolite, i umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na hladnom oko 15 minuta.
Dok se tijesto hladi, možete pripremiti nadjev. Na malo maslinovog ulja prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa mu dodajte tikvicu nasjeckanu na kockice i listiće šampinjona. Posolite, pobiberite, te dodajte mažuran, bosiljak i svježi peršun i sve dinstajte na laganoj vatri oko 5-7 minuta.
U posebnoj zdjeli umutite jaje sa mileramom i malo soli.
Ohlađeno tijesto možete razvaljati na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm, pa ga iskružiti na manje krugove ili ga direktno možete rasporediti u manje kalupe. Tijesto potom na nekoliko mjesta izbockajte viljuškom, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite između 10-15 minuta.
Zapečene pitice, nakon toga, napunite smjesom od tikvica i gljiva, te preljevom od jaja i milerama, pa vratite u rernu i pecite oko 20 minuta. Za to vrijeme možete skuhati brokulu, ali pazite da je ne prekuhate. Cvjetove brokule rasporedite na pitice, pa vratite u rernu na još desetak minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.