25.6.2020. 16:14
0
Ljetni hit
Proslavimo dolazak toplijih dana uz jedan lagani desert koji će vas osvježavati tokom ljeta.
Sastojci:
biskvit:
250 g glatkog brašna
3 kašike šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g putera
malo vode

krema:
4 žumanca
50 g šećera
200 g čokolade za kuhanje

400 ml vrhnja za šlag
malo soli
50 g šećera u prahu

2 nektarine

Prhki biskvit je osnova, pa najprije napravite njega. U glatko brašno umiješajte šećer i vanilin šećer, pa dodajte kockice putera sobne temperature i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo vode. Ako vam je tijesto premekano, možete ga ostaviti oko pola sata u frižider da se stegne pa potom razvaljati na oblik tepsije u kojoj ćete ga peći. Tijesto, zatim, izobdite viljuškom i stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 15 minuta.

Dok se kuhinjom širi miris tijesta koje se peče, napravite kremu. Pomiješajte žumanca i šećer, pa ih miješajte na pari. Kada se istopi šećer dodajte kockice čokolade za kuhanje i miješajte dok ne dobijete finu kremu. Ostavite je da se hladi.

U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag sa malo soli, pa kad dobijete šlag, dodajte šećer u prahu i miksajte još oko 3-4 minute.

Gotov biskvit „izlomite“ na manje zalogaje, pa ga stavite na dno zdjelice u kojoj ćete poslužiti desert. Zatim, dodajte kockice nektarine, a preko toga stavite šlag. Po šlagu prelijte kremu i za kraj stavite par tankih kriški nektarine. Ljetni hit ostavite u frižider i pustite da se dobro ohladi. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.