14.8.2020. 12:59
0
Starinski kolač od jabuka
Nekad su se kolači pravili od onoga što zateknete u tom trenutku u kući, a jedan od njih je i ovaj jednostavni kolač od jabuka koji oduševljava.

Sastojci:

300 g jabuka
400 g brašna
100 g putera
50 ml mlijeka
1 vrećica instant kvasca
150 g šećera + 1 kašičica šećera
2 jaja

Najprije napravite tijesto. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom i malo šećera, pa ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli, ili u Tefal Multipraktiku, pjenastom umutite žumanca, puter sobne temeperature i 100 g šećera. Zatim, u tu smjesu dodajte kvasac, te postepeno dodajite brašno i umijesite glatko tijesto. Možete ga ostaviti u frižider kako biste ga lakše oblikovali.

Nakon toga, u posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanca i 50 g šećera dok ne dobijete čvrsti šlag. Jabuke ogulite i izrendajte, pa ih laganim pokretima umiješajte u šlag. 

Ohlađeno tijesto prebacite u tepsiju ili kalup tako što s njim prekrijete dno ali i rubove kako biste dobili „korpicu“ od tijesta. Preko tijesta izlijte smjesu od jabuka i šlaga, pa sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20-25 minuta. Kolač ostavite da se dobro ohladi, a po želji ga možete posuti cimetom i listićima badema.  Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.