11.9.2020. 12:13
0
Torta zvana crnka
Volimo mi i torte bez čokolade, ali one s čokoladom su nam ipak draže. Crnka ima posebno mjesto u našem srcu!
Sastojci:

biskvit:
10 jaja
200 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
20 g kakao praha
100 g oraha
malo soli

krema:
600 ml vrhnja za šlag 
500 g čokolade
100 ml mlijeka
8 žumanaca
100 g šećera u prahu
4 kašike vode
1 vrećica mljevene želatine
20 ml mlijeka

Biskvit je temelj svake torte, pa njeno pravljenje krenite upravo od mekane kore. Najprije pjenasto izmiksajte žumanca i šećer (100 g), a u posebnoj zdjeli od bjelanaca i malo soli umutite čvrst šlag, pa u njega umiksajte ostatak šećera (100 g.)

U Tefal multipraktiku izmiksajte ove dvije smjese, pa dodajte brašno, prašaka za pecivo, kakao prah i orahe. Mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte je potom u kalup za torte i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Gotov biskvit ostavite da se hladi.

Čokoladu (možete koristiti onu za kuhanje ili tamnu sa većim udjelom kakaa) sa mlijekom otopite na pari, pa je skinite s vatre i u nju jedno po jedno umiješajte osam žumanaca. Zatim, u kremu umiješajte i šećer u prahu.

U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, pa ga umiješajte u kremu. Na kraju pripremite mljevenu želatinu po upustvu na pakovanju, pa i nju umiješajte u kremu. Gotovu kremu ostavite sa strane.

Ohlađeni biskvit, potom, presijecite na pola, kako biste dobili dvije jednake kore. Na prvu koru izlijte pola mjere kreme, pa kad stavite drugu koru, tortu prelijte ostatkom kreme. Po želji, možete je ukrasiti narendanom bijelom čokoladom. Ostavite je da se dobro ohladi i probajte pojesti samo jedno parče! Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.