Pogača je sama od sebe mirisna i omiljeno jelo iz rerne. Kada joj još dodamo aromatične začine, to onda postaje super, ultra, giga, mega obrok.
Sastojci:
300 g brašna
150 g kukuruznog brašna
200 ml vode
1 vrećica instant kvasca
1 kašika šećera
1 kašika meda
1 kašičica soli
posip:
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
1/2 kašičice bijelog luka u prahu
1 kašičica ruzmarina
1 kašika bosiljak-origano mix
malo soli
maslinovo ulje za premazivanje
Kvasac pomiješajte sa jednom kašikom brašna, šećerom i toplom vodom (oko 50 ml) i ostavite ga da odreaguje,
U velikoj zdjeli pomiješajte oba brašna i dodajte so, pa sve lijepo izmješajte rukama. U brašno, potom, dodajte aktivirani kvasac, med i ostatak vode (oko 150 ml). Mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Od tijesta formirajte kuglu, koju je potrebno prekriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperatura da nadolazi oko 45 minuta.
Tijesto, zatim, prebacite u tepsiju i fino ga razvaljajte da bude podjednako debelo. Nakon toga, kažiprstom ili vrhom drške drvene kašike napravite udubljenja po cijelom tijestu, te ga obilato premažite maslinovim uljem.
U posebnoj zdjeli pomiješajte prezlu i narendani parmezan, te im dodajte začine i malo soli. Sa tom smjesom pospite pogaču i stavite je u zagrijanu rernu na 200 stepeni, pa pecite oko pola sata.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.