11.5.2023. 22:44
0
Karić se pohvalila: Sarajevo zvanično ima najbolji bend na svijetu
Jedan od najprestižniji world music časopis svijeta Songlines dodijelio je grupi Divanhana nagradu za najbolji bend na svijetu u 2023. godini.

Ovu vijest među prvima podijelila je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić koja je navela da se raduje koncertu u Bosanskom kulturnom centru 19. maja.

“Naša sjajna Divanhana dobila je nagradu za najbolji bend na svijetu! Najprestižniji world music časopis svijeta Songlines iz Velike Britanije već petnaestu godinu dodjeljuje svoje godišnje muzičke nagrade, te na taj način promoviše muziku i umjetnike sa svih krajeva planete. Danas sam u Vijećnici čestitala članovima benda na velikom uspjehu. Radujemo se koncertu u Bosanskom kulturnom centru, 19. maja”, napisala je na Twitteru Karić.

Naša sjajna Divanhana dobila je nagradu za najbolji bend na svijetu!

Inače, Songlines je u obrazloženju nagrade napisao kako je u “avangardi oživljavanja bosanskog sevdaha, Divanhana hrabro preuzela dirigentsku palicu od pionira kao što je Mostar Sevdah Reunion, gurajući tradicionalnu sevdalinku, ponekad poznatu i kao ‘balkanski blues’, ka većem zvuku i široj publici”.

“Osnovana 2009. godine od grupe studenata sarajevske Muzičke akademije, pod vodstvom pijaniste Nevena Tunjića, savremeni i tradicionalni instrumenti spajaju bas i bubnjeve uz harmoniku Nedžada Mušovića i trubu Roka Nema Nemaniča. Dodajući gipki jazz-pop senzibilitet sefardskim, balkanskim i turskim korijenima muzike, njihov šesti album Zavrzlama kombinuje epsku melanholiju, strastvene balade i dinamične plesne numere, miješajući originale sa tradicionalnom sevdalinkom, sve izvrsno aranžirano i otpjevano s mračnom strašću vokala Šejle Grgić (nju je u međuvremenu zamijenila jednako odlična Selma Droce)”, napisao je britanski časopis.

Kako su iz Divanhane kazali, “Zavrzlama” predstavlja naše živote u Bosni i Hercegovini koji su toliko zamršeni i pod utjecajem različitih tradicija, vjera i kulture… sa instrumentima donesenim sa istoka i zapada [i] tekstovima s prstohvatom ljubavi, prstohvatom šale i prstohvatom tragedije.

Inače, popularni sarajevski bend je široj svjetskoj publici predstavljena na CD-u “The Bridge for Balkan Music Vol One”.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.