19.3.2024. 8:43
0
Wizz Air ovog ljeta uklanja više od milion sjedišta sa ex-yu tržišta
FOTO: ilustracija
Wizz Air je ove ljetne sezone uklonio 1,4 miliona sjedišta s tržišta u bivšoj Jugoslaviji prema svom prvobitnom planu, jer je niskotarifni avioprevoznik 20% svoje flote prizemljen za inspekciju zbog rijetke anomalije pronađene u metalnom prahu koji se koristi u proizvodnji specifične komponente motora, javlja exyuaviation.

Aviokompanija je smanjila broj letova u regionu tokom ljeta, koje počinje 31. marta i traje do 26. oktobra, za 22,3 odsto u odnosu na prvobitni plan, dok je kapacitet smanjen za 31,5 odsto. Obje su značajno manje u odnosu na prošlogodišnje operacije, sa 20,8% manje letova i 30,7% manje sjedišta, iako je ovo smanjenje uračunato i u zatvaranje baze aviokompanije u Tuzli, koje se dogodilo u septembru prošle godine.

Skoplje , kao najveća baza Wizz Aira u bivšoj Jugoslaviji, ovog ljeta će imati smanjenje ukupnog kapaciteta za 25,3% u odnosu na prvobitni plan. Aviokompanija će također smanjiti svoje poslovanje u odnosu na prošlo ljeto, sa smanjenjem kapaciteta od 15,7%. Smanjenje Wizz Aira dovelo je do toga da je makedonsko tržište ove godine izgubilo poziciju drugog najbrže rastućeg tržišta u Evropi. Smanjenje se odnosi na Ohrid koji je izgubio 48,3% kapaciteta Wizz Aira u odnosu na prošlu godinu.

Beograd će takođe biti pogođen Wizzovim smanjenjem mreže, pri čemu će aviokompanija smanjiti kapacitet za 22,4% u odnosu na prošlo leto, i 35% u odnosu na ono što je budžetski prevoznik prvobitno planirao. Ni Niš neće biti pošteđen, čiji je kapacitet manji za 46,7% u odnosu na prvobitni raspored za ovo leto, i 50% u odnosu na prošlu godinu. U Ljubljani je niskobudžetni avioprevoznik smanjio 35,5% svog planiranog kapaciteta sjedišta za ljeto i 15,7% u odnosu na prošlo ljeto.

Smanjenjima prištinskog Wizz Aira, aviokompanija će smanjiti 27,2% prvobitno planiranog kapaciteta za ovo ljeto i 33,3% smanjenje u odnosu na prošlu godinu. Podgorica bilježi manje smanjenja, s kapacitetom smanjenim za 8,3% u odnosu na prvobitno postavljeni raspored i 11,8% na ljeto 2023.

U Bosni i Hercegovini Sarajevo nije zadržalo nikakva smanjenja za svoju jedinstvenu uslugu u Londonu, međutim, Tuzla doživljava smanjenje od 17,9% u odnosu na prvobitno planirani raspored za ovo ljeto i smanjenje od 78,9% u odnosu na prošlu godinu nakon zatvaranja baze. Banja Luka je zadržala smanjenje od 34,5% prvobitnog kapaciteta planiranog za ovo ljeto i 64,7% smanjenja u odnosu na prošlu godinu.

Na aerodromu Dubrovnik Wizz Air uklanja 86% planiranog kapaciteta za ljeto 2024. i smanjenje od 82,9% u odnosu na prošlu godinu. Njegov kolega u Splitu gubi 49,2% svojih prvobitno zakazanih mjesta za ovo ljeto, kao i smanjenje od 21,4% u odnosu na prošlo ljeto.

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.