22.4.2020. 10:47
0
Šteta od potresa u Zagrebu oko 5,5 milijarde eura
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH Predrag Štromar rekao je u srijedu da je šteta od snažnog potresa koji je točno prije mjesec dana, 22. ožujka, pogodio Zagreb i okolicu, oko 42 milijarde kuna ( oko 5,5 milijarde eura), iznijevši po prvi put podatke o procijenjenoj šteti.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s europskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, rekao Štromar ekskluzivno u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

"Procjenjuju da je šteta negdje oko 42 milijarde kuna", naglasio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Iznio je i informacije što se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata, naglasivši da je pri kraju izrada zakona kojim će se sve to urediti.

"Zakon je pri kraju, brusimo ga još malo sa stručnjacima. Radi se o tjednima kada stiže zakon. Izgradit ćemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom", rekao je.

Dodao je kako će se novac tražiti od Europske komisije, Svjetske banke, da će se održati donatorska konferencija, ali i da će se dio morati dati iz pričuva.  

Što se tiče obiteljskih kuća, ministar je rekao da one kuće koje su za rušenje, će se rušiti, a da će oni omogućiti izgradnju novih zamjenskih kuća. "Ne brinite nećete ostati bez krova nad glavom", poručio je Štromar.

U snažnom potresu od 5,5 stupnjeva po Richteru koji je ujutro u 6,24 sati 22. ožujka pogodio Zagreb i okolno područje, smrtno je stradala petnaestogodišnja djevojčica u stambenom objektu u središtu grada, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova zbog prevelikih oštećenja.

Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od tisuću manjih potresa, prenosi Hina.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.