23.11.2021. 19:43
0
Beogradska firma u kojoj su danas poginule najmanje dvije osobe prodavala je rakete Armeniji u ratu sa Azerbejdžanom
Srpska kompanija “EDePro” iz Beograda, u čijem krugu fabrike u Leštanima je danas došlo do eksplozije u kojoj su poginule najmanje dvije osobe, u žižu javnosti je dospjela u septembru prošle godine.

Tada se saznalo da su rakete u čijoj su proizvodnji učestvovali prodavane Armeniji i da je to oružje korišćeno u napadu na Azerbejdžan. Ova informacija izazvala je diplomatski skandal na relaciji Srbije i Azerbejdžana, prenosi Nova.rs.

Klupko je razotkriveno nakon što je jedan azerbejdžanski portal objavio  fotografije raketa kojima je gađano jedno naselje u toj zemlji. Na njima se vidi da je u njihovoj proizvodnji učestvovala srpska kompanija “EDePro” iz Beograda.

Time je razotkriveno da se oružje proizvedeno u Srbiji ponovo koristi u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana u spornoj oblasti Nagorno-Karabah.

Prema podacima koje su Azerbejdžanci dijelili na društvenoj mreži Twitter, Armenija je snabdjevena sa 21 primjerkom te rakete, u čijoj proizvodnji je učestvovala kompanija „EDePro“, mada se ranije pominjalo da je Armenija od Srbije kupila ovih deset modifikovanih raketa.

Ovo oružje, prema pisanju NIN-a, bilo je predmet ugovora koje je firma SNS trgovca oružjem Slobodana Tešića “Vektura trans” sklopila sa Ministarstvom odbrane Republike Armenije 2018., prenosi Nova.rs. Tešićeva firma je prodavala rakete Krušika i firme “EDePro”.

Iste godine u maju, kako se sam hvalio, predsjednik Aleksandar Vučić dobijao je počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma.

Ime kompanije „EDePro” provlačilo se kroz medije i 2008. godine kada je došlo do eksplozije u njenom pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete u Bubanj potoku.

U toj nesreći su povrijeđena trojica radnika, od kojih je jedan nekoliko dana kasnije preminuo. Kako je „Blic“ tada objavio, u policiji im je tada potvrđeno da “EDePro” nije imao dozvolu MUP-a, a nadležni organi tada su provjeravali da li posjeduje i druge potrebne dozvole, zbog sumnje da nisu bili ispunjeni propisani uslovi.

“EDePro” se i danas bavi istraživanjem i razvojem „u ostalim prirodnim i tehničko – tehnološkim naukama“, ali je ta fabrika registrovana i za proizvodnju i promet NVO (naoružanje i vojna oprema), a bavi se i proizvodnjom metalnih proizvoda i spoljnom trgovinom.

U odnosu na prije 13 godina donekle se promijenilo i njeno vlasništvo. Najveći udio ima Branislav Jojić (39,6 odsto), a po 19,6 odsto imaju Milivoje Popović, Momčilo Šljukić i Slobodan Petković. Kako se sada navodi u Agenciji za privredne registre, dva odsto vlasništva posjeduje i državna fima Jugoimport-SDPR.

Branislav Jojić je inače i direktor kompanije, protiv kojeg je zbog pomenute eksplozije bila podnijeta i krivična prijava, ali nije poznato kako je proces okončan.

Jojić je inače bio redovni profesor i šef Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Kako je pisao „Blic“, za njega je javnost prvi put čula maja 2002. godine kada su Sjedinjene Američke Države objavile spisak srpskih preduzeća koja pomažu Libiju u razvoju raketnog naoružanja.

Srbiji je tada prijećeno sankcijama.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.