12.12.2021. 10:44
0
Prijeteća poruka demonstranata Vučiću: Ovo do sada je bio trailer, mogli bi gledati cijeli film
Masovni građanski protesti tokom proteklih sedmica u Srbiji doveli su do vraćanja Zakona o eksproprijaciji i izmjena Zakona o referendumu, što su i bili glavni zahtjevi inicijative „Kreni promjeni".

Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je i jučer duže od sat vremena međunarodni auto-put u Beogradu, dan pošto su vlasti u Srbiji pod pritiskom ekoloških protesta povukle i izmjenile pomenute zakone.

Protesti su se održali i u Šapcu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.

"Kreni-promjeni", jedna od organizacija inicijatora protesta, saopštila je da su ispunjeni zahtjevi koje je tražila od vlasti i da prekida proteste, ali podržava zahtjeve drugih pokreta i grupa.

Ostala ekološka udruženja i pokreti koji su do sada učestvovali u akciji, poručili su da nastavljaju akciju „sve dok se ne izbriše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim dijelovima Srbije".

"Nemam dileme hoće li se ovi protesti nastaviti jer je razlog za proteste izuzetno jak, i to naš narod osjeća'', kazao je Dušan Petričić.

Jesu li protesti ekološki ili politički, za Dnevnik Nove TV govorio je Savo Manojlović iz udruženja Kreni-promjeni.

Kaže da ih se zapravo može zvati kako god.

''Nije suština baviti se semantikom, ovo su protesti koji su se ticali toga hoće li ljudi u dolini Jadra ostati bez imovine - pod neustavnim Zakonom o eksproprijaciji, gdje ih u roku pet dana mogu izbaciti na ulicu'', pojasnio je Manojlović, ujedno suorganizator protesta.

Njihova prva dva zahtjeva su ispunjena.

''Ovo je jedna dobivena bitka. Imali smo tri zahtjeva: povlačenje Zakona o eksproprijaciji, izmjena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i oslobađanje svih uhapšenih. Prestali su razlozi za proteste u ovom trenutku, ali pratit ćemo situaciju'', istaknuo je Manojlović.

Dodao je da će, nakon izmijenjenih zakona, prijeći na zakonodavnu ''bitku''. 

''Skupštini ćemo podnijeti narodnu inicijativu od 30.000 potpisa u kojoj ćemo tražiti da se spriječi eksploatacija litija'', najavio je Manojlović.

Ekologija okuplja puno ljudi. ''Ne planiramo sudjelovati na ovim izborima. To smo se i obavezali građanima. Ako, bilo ja ili organizacija, budemo htjeli sudjelovati, tada nećemo zvati ljude da jurišaju na autocestu, nego da izađu na izbore'', pojasnio je Manojlović.

Što se litija tiče, Manojlović je kazao da se sada samo gledao trailer. 

''Budu li se nastavili radovi, gledat ćete cijeli film. Skandalozna je podrška EU ovom projektu, gdje se smatra da Europa treba biti zelena na račun crne ekološke rupe. To smo rekli i ambasadoru EU - Srbija neće biti kolonija'', istaknuo je Manojlović.

Citirao je stih jedne pjesme. ''Mi znamo sudbu svoju i sve što nas čeka, ali strah nam neće zalediti grudi. Bog je slobodu dao, slobodu za čovjeka. Volovi jaram trpe, a ne ljudi'', zaključio je Manojlović uz stihove Aleksa Šantića.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je priznala politički poraz, i u brojnim izjavama navela da nisu dovoljno slušali glas naroda, i da će sada promijeniti pristup i u komunikaciji s onima koji drugačije misle. U to, međutim, malo ko veruje. Ali, očito je srpske vlasti pokušavaju smanjiti pritisak koji su građani do sada ostvarili na ulicama srpskih gradova. Također, upitan je i rejting Aleksandra Vučića, nakon velikih demonstracija, koji je zasigurno na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

U izjavi za Source.ba portal, srbijanski analitičar Dušan Janjić je kazao da je politika Aleksandra Vučića na neki način došla do svoga kraja.

"Jedna stvar je jasna. Ta politika Aleksandra Vučića je bila vrlo uspješna za njega i sve one koji su se priključili i na neki način je došao do svoga kraja. On jednostavno nema ozbiljnu ekonomsku politiku, a pandemija koronavirusa je pokazala da je zdravstveni sistem u kolapsu. Ekonomski tigar ima problem da sada mora da ograničava proizvođačima količine i cijene proizvoda, mora da povećava cijene energenata. Čak odjedanput nemamo ni struje da izvozimo, jer Srbija kad ništa ne bi imala, trebala bi da ima struju. Sve u svemu, ekonomski tigar je pravljen od papira i to papira koji se zove ogromno javno zaduživanje, prije svega u Kini i tamo gdje su skupe kamate i s druge strane veliko pranje novca. Od poslova kao što su narko poslovi, trgovina oružjem itd. Sve u svemu, jedna neodrživa osnova. Sve velike pobune kreću kada se dvije stvari spoje: Porast cijena hrane i energije, odnosno hrana i energija postaju nedostupni širokim masama. To je ono što je podiglo i 'Arapsko proljeće' prije desetak godina, to je ono što će podići pobune i na Zapadnom Balkanu", kazao je Janjić za naš portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.